24. listopada

Midge Ure, vokal legendarnog Ultravoxa, na jesen u Tvornici kulture!

08.04.2024 u 12:34

Bionic
Reading

Četvrtak, 24. listopada 2024. // Zagreb, Tvornica kulture

Nevjerojatni Midge Ure, vokal legendarnog Ultravoxa, stiže u Tvornicu kulture ove jeseni! Dobitnik nagrada Ivor Novello, Grammy i BASCAP, vlasnik mnogih zlatnih i platinastih ploča, producent Band Aida i Live Aida te jedan od najprepoznatljivjih vokala svih vremena slijeće na omiljenu zagrebačku pozornicu u četvrtak, 24. listopada 2024. godine i donosi najveće hitove iz bogate karijere.

Ultravox - Vienna (Official Music Video) Izvor: Društvene mreže

Midge Ure izgradio je iznimno bogatu glazbenu karijeru koja se proteže kroz desetljeća – od svojih ranijih dana sa Silkom, The Rich Kids, Thin Lizzy i Visage do ikonične uloge frontmena za Ultravox. Svojim je moćnim vokalom i inovativnim tekstovima Midge oblikovao krajolik svjetske pop glazbe. Bend je imao izravan i velik utjecaj na romantične i elektro pop pokrete ranih osamdesetih, a njihova je kombinacija za uspjeh uključivala Midgeove moćne gitarske riffove s raskošnim zvucima sintesajzera, enigmatičnom slikovitošću i vizualima najnovije tehnologije. Pjesme poput ‘Reap the Wild Wind’, ‘Dancing With Tears in My Eyes’, ‘Love's Great Adventure’ i nezaobilazna ‘Vienna’ iz 1981. godine postale su ogromnim globalnim hitovima, a po svojim su se objavama redovito penjale na vrhove ljestvica. U samo šest godina imali su sedam uzastopnih albuma koji su se našli u top 10 na velikim ljestvicama.

Midge Ure - If I Was (Official Music Video) Izvor: Društvene mreže

Tijekom vremena sviranja u bendovima Midge je redovito imao izlete u različite solo projekte gradeći tako svoju solo karijeru. Pisao je i producirao pjesme za druge bendove, kao na primjer pjesmu ‘Fade to Grey’ za bend Visage 1981. godine. Ipak, 25. studenog 1984. povijesni je dan za Midgea, ali i čitavu glazbenu povijest. Midge je tada bio producentom Band Aida koji se sastojao od čak 36 izvođača, a okupio se u SARM Studiosu u zapadnom Londonu kako bi snimio jedan od najvećih i najprodavanijih singlova u povijesti glazbe – ‘Do They Know It's Christmas?’, pjesmu koju je Ure napisao zajedno sa Sir Bobom Geldofom koji sa svojim bendom The Boomtown Rats stiže u Tvornicu kulture ovog proljeća. Cilj je bilo prikupljanje novca za smanjenje gladi u Africi, a pjesma je već u prvom tjednu prodana u čak 600 tisuća primjeraka, dok je već u drugom tjednu bilo prodano još 800 tisuća primjeraka samo u Ujedinjenom Kraljevstvu i više od tri milijuna prodanih primjeraka u čitavom svijetu. Projekt je 1985. godine doveo do Live Aida, najvećeg i najpoznatijeg koncerta svih vremena. U nekoliko je mjeseci prikupljeno 8 milijuna funti za gladne u Africi, a legendarni je Sir Bob Geldof priznao da bez Midgea Urea projekt ne bi bio izvediv.

Band Aid - Do They Know It's Christmas? (Live Aid 1985) Izvor: Društvene mreže

Vrlo brzo nakon Live Aida, Midge se posvetio svojoj solo karijeri. Našao se na prvom mjestu Britaniji sa svojim singlom ‘If I was’, a već je do jeseni imao i solo album ‘The Gift’ koji se našao na drugom mjestu. Uslijedili su samostalni albumi ‘Answers to Nothing’ objavljen 1988. godine, ‘Pure’ 1991. godine te ‘Breathe’ 1994. godine koji je samo u Europi brojao preko pola milijuna prodanih kopija. Osim toga, Midge je pisao i producirao glazbu za druge izvođače i filmove, a svirao je i na Music for Montserat benefitu u Royal Albert Hallu uz Sir Paula McCartneyja, Eltona Johna i Erica Claptona. Također je primio počasne doktorate Edinburg i Dundee Universityja.

Ultravox - Dancing With Tears In My Eyes (Official Music Video) Izvor: Društvene mreže

U travnju 2009. godine dogodila se nevjerojatna stvar, Ultravox se ponovno okupio i 2012. godine napokon objavio novi studijski album, a velika im je turneja kulminirala kada su nastupali kao posebni gosti na UK turneji velikih Simple Mindsa koja je završila u jedinstvenoj londonskoj O2 Areni. Midge je paralelno nastavio nastupati i snimati samostalne stvari. U 2014. je godini objavio ‘Fragile’ kojim se vratio svojim progresivnim synth korijenima i introspektivnim stihovima. Nakon što je u 2017. završio svoju veliku turneju, objavio je i posljednji album ‘Orchestrated’ koji predstavlja kolekciju ponovno zamišljenih materijala s filmičnim zvučnim krajolikom.

Midge Ure - Call of The Wild (Official Music Video) Izvor: Društvene mreže

Jedan od najvećih vokala svih vremena koji je utjecao na razvoj elektro popa i frontmen neponovljivih i inovativnih Ultravoxa, Midge Ure, u listopadu stiže u Tvornicu kulture! Nezamjenjiva figura new wavea i velikan glazbe osamdesetih u Tvornici će odsvirati najveće hitove i pripremiti jedinstveno koncertno iskustvo u intimnoj atmosferi.

Ulaznice po early bird cijeni od 30 eura pronađite u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima ili online na Entrio.hr. Regular cijena ulaznice iznosit će 33 eura. Ako ih ostane, na dan koncerta cijena ulaznice iznosit će 35 eura.