SIMBOLIČAN IZNOS

Meghan Markle došla je do velike pobjede na sudu, no ne i zarade

05.01.2022 u 19:43

Bionic
Reading

Nakon što je uspješno privela kraju višemjesečni sudski spor protiv britanskih novina Mail on Sunday, Meghan Markle očekuje novčana naknada štete u iznosu od jedne funte

Sudski spor Meghan Markle prije gotovo dvije godine započela je s Mail on Sundayem nakon što su objavili njezina pisma ocu iz 2018. godine. Osim navedene cifre od jedne funte, britanske novine primorane su platiti neodređeni iznos za odvojeni slučaj kršenja Meghaninih autorskih prava objavljivanjem dijelova pisma na pet stranica koje je napisala ocu ubrzo nakon kraljevskog vjenčanja s princom Harryjem 2018., navodi Guardian.

  • +6
Stajlinzi Meghan Markle u 2021. godini Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Meghanina pobjeda na sudu bila je manje vezana uz financijsku cifru, a više na ono što je predstavljala njezina pobjeda. U izjavi od 2. prosinca nakon presude, vojvotkinja od Sussexa rekla je sljedeće: ‘Ovo je pobjeda ne samo za mene, već za svakoga tko se ikada bojao zauzeti se za ono što je ispravno’.

Napomenula je: ‘Iako je ova pobjeda presedan, ono što je najvažnije je da smo sada zajedno dovoljno hrabri da preoblikujemo tabloidnu industriju koja uvjetuje ljude da budu okrutni i profitira od laži i boli koju stvaraju’.

Meghan je nastavila: ‘Od prvog dana ovu tužbu sam tretirala kao važnu mjeru ispravnog i pogrešnog. Optuženi je to tretirao kao igru ​​bez pravila. Što su je duže odugovlačili, to su više mogli izvrtati činjenice i manipulirati javnosti (čak i tijekom same žalbe), čineći jednostavan slučaj izvanredno zamršenim kako bi se generiralo više naslova i prodalo više novina - model koji nagrađuje kaos iznad istine. U gotovo tri godine otkako je ovo počelo, bio sam strpljiv u lice obmane, zastrašivanja i proračunatih napada’.

Godine 2017. američka pjevačica Taylor Swift dobila je sličnu isplatu u iznosu od jednog dolara, nakon što ju je radijski DJ opisao tijekom fotografiranja. David Mueller tužio je Swift tvrdeći da ga je lažno optužila tražeći do 3 milijuna dolara odštete. Kada je Swift podnijela protutužbu, savezna porota u Denveru presudila je u korist pop zvijezde.