intervju

Matija Cvek: 'Nepredvidiv je i dug put ispred mene, ali s veseljem koračam i preskačem prepreke'

12.02.2022 u 07:55

Bionic
Reading

Matija Cvek jedan je od ponajboljih vokalista i najbrže rastućih imena u Hrvatskoj u žanru kvalitetnog popa. Ne prestaje oduševljavati kritiku, publiku i svoje glazbene kolege posebnim i profinjenim glazbenim izričajem. Svoju zvjezdanu prašinu ovaj zaljubljenik u fine note prosuo je singlovima i nastupima, a njegova ustrajnost i darovitost više su puta i nagrađeni. Razgovarali smo s njim za tportal

Glazba je u životu Matije Cveka prisutna od najranijih dana – prvi put kao solist pred publiku je izašao još u vrtićkoj dobi. Satove pjevanja pohađa od 17. godine, a osim pjevanjem, bavi se pisanjem tekstova. S 19 godina izbacio je prvi singl 'Magla sjećanja' i otad je sve krenulo u ozbiljnijem smjeru. Dosad je surađivao s velikim brojem skladatelja, producenata i glazbenika, a nedavno je ujedinio snage s pjevačicom Eni Jurišić u moćnoj baladi 'Trebaš li me' i osvojili su radijski eter. Uz to, Matija se sprema za predstojeće nastupe. Među ostalim će nastupati na Ljetnoj pozornici u Opatiji 9. srpnja, a očekuju ga i koncerti u Šibeniku, Zadru, Splitu, Dubrovniku, Osijeku i mnogim drugim gradovima.

Nova pjesma ruši rekorde, jeste li slutili da će biti takav hit?

Nadali smo se potvrdi publike, ali ovakve reakcije nadmašile su sva očekivanja.

Eni vam je i privatno prijateljica, kako je spojiti ta dva svijeta?

Prilično je lako povezati prijateljstvo i glazbu jer se oba pojma vežu za ljubav i nasušno su potrebni.

Izvor: Društvene mreže

Suradnja sa Z++om pokazala se kao dobar potez, kako je došlo do nje?

Z++ je jedan od najboljih producenata, autora i izvođača nove generacije, pjesma je njegovim doprinosom maksimalno profitirala i hvala mu što je pristao sudjelovati. Budući da smo ovakvim aranžmanom Eni i ja odlučili izaći iz zone komfora, bilo je logično da ćemo raditi s najboljim u svojoj struji.

Vaš prvi album pokazao se pravim osvježenjem na domaćoj sceni, donio vam je i brojne nominacije za nagrade - koliko vam znače takva priznanja?

Trudim se ostati prizeman i razuman. Naravno, dio mene je u ekstazi, ali generalno razmišljam o narednoj godini i svim pjesmama koje želim objaviti. Zahvalan sam na svim nominacijama i nagradama.

Polako, ali sigurno postajete jedan od najjačih autora - odakle inspiracija?

Ne osjećam se kao 'jedan od najjačih' jer je moj opus još uvijek premalen u odnosu na velikane koji žive kroz svoje pjesme i one koji kontinuirano uspješno nalaze nova rješenja. Želim nastaviti pisati i nadati se nepresušnom oceanu ideja. Nepredvidiv je i dug put ispred mene, ali s veseljem koračam i preskačem prepreke.

Kakvi su vam planovi nakon pjesme s Eni?

Pisati, pjevati, nastupati.

Pandemija ne jenjava, kako je covid utjecao na vaš život? Poslovni, ali i privatni?

Nadam se da je najteže razdoblje iza nas i da ćemo se vratiti starim navikama, druženjima, velikim koncertima. Cijeli ovaj loš period pokušao sam pobjeđivati kreativom, a prošla godina za mene je bila fenomenalna, tako da se ne smijem žaliti.

I vaša partnerica Nika Turković uspješna je glazbenica, s kojom autorski surađujete. Je li teško odvojiti poslovno od privatnog? Ili to ni ne radite?

Nije teško, lijepo je to kada možete dijeliti posao s nekim s kime dijelite i privatni život.

Kako izgleda običan dan Matije Cveka?

Najveći moj blagoslov je to što nema običnog dana ni monotonije.

A vaš savršen dan?

Šetnja, dobra knjiga, kava s prijateljima i, naravno, dobra svirka.

Imate mnogo obožavatelja, svakim danom sve ih je više - možete li izdvojiti neki zanimljiv susret, dogodovštinu?

Ne bih vam mogao izdvojiti nešto, ali vam mogu reći da se još uvijek iznenadim kad me prepoznaju na ulici.

  • +3
Matija Cvek Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Unatoč brojnim uspjesima, i dalje odajete dojam sasvim jednostavne osobe. Koliko vas je uspjeh promijenio i je li uopće?

Ako si svjestan svojih početaka i ako je put bio prirodan, nenasilan, prijeđen zdravim koracima, krajnji ishod bit će ispunjen zahvalnošću i poniznošću. Ljudska taština nažalost je neizbježna, ali može se staviti pod kontrolu.

Možete li nam otkriti najdraže pjesme s vaše (Spotify, Deezer) playliste?

Trenutno sam najviše zapeo na suradnji Cory Wong / Dirty Loops.

Ima li neko domaće ime (autorsko ili izvođač) s kime biste voljeli ostvariti suradnju?

Ostvario sam puno suradnji u posljednje vrijeme, na toj listi su Zdenka Kovačiček, TBF, Matija Dedić, Marko Kutlić, Eni... legende i prijatelji na čijim sam suradnjama neizmjerno zahvalan. Imam i neke daljnje planove, ali ih još neću otkriti.

Kako provodite slobodno vrijeme? Kuhate li? Vježbate? Koji vam je omiljeni sport i pratite li ga?

Nešto malo kuham pa kažu da radim dobru šalšu od rajčica, a omiljeni sport uvijek će mi biti nogomet, ali sada samo na Playstationu.

Protekle dvije, tri godine bile su pune gubitaka u glazbenoj industriji, a evo, neki dan otišao je i Aki Rahimovski. Koliko ste vi bili u doticaju s njegovim opusom?

Parni valjak itekako je obilježio i moje odrastanje. Mislim da nema onih koje nije potresla informacija o odlasku Akija Rahimovskog.