GUBITAK STANA ZBOG 'KRIVOG' PREZIMENA

Ljiljanja Nikolovska progovorila o bolnoj temi iz devedesetih: 'Pobijedili smo u sudskom sporu koji je moje roditelje koštao života'

14.12.2021 u 17:56

Bionic
Reading

Bivša pjevačica Magazina Ljiljana Nikolovska odselila je u SAD-a godinu dana prije agresije na Hrvatsku i izbijanja Domovinskog rata, a u velikom intervjuu prisjetila se ovih dana svog iskustva života u devedesetim

Naime, kako pišu Novosti, Ljiljanini roditelji su zbog 'krivog' prezimena tijekom turbulentnih vremena na ovim prostorima izgubili stan u Splitu, a bivša pjevačica Magazina ispričala je kako joj je bilo pratiti situaciju u bivšoj državi s drugog kontinenta.

Iako se odselila još 1990., Ljiljana kaže kako je s Magazinom tek završila album 'Dobro jutro', zbog čega se često vraćala i tijekom 1991. odrađivala turneje, dok Danijela Martinović ne postane spremna za nastupe. U Hrvatsku je redovito dolazila sve do 1996. godine, jer ju je bend zamolio da im se pridruži na još nekoliko gaža u Hrvatskoj i Sloveniji.

'Sjećam se da nam je 1991. na vrata u stanu u Splitu pokucala nekakva patrola. Ušli su, pozdravili, čula sam jednoga kako dovikuje nekom s vrata: 'Nema problema, ovo su roditelji naše Ljilje!' Pristojno nas pozdrave i odu. Idući koji su se pojavili bili su crnokošuljaši', prisjeća se za Novosti Nikolovska i dodaje kako to ne bi bio toliki problem da imamo iole nezavisno sudstvo, ali da je, nažalost, istina drugačija.

'Nakon 22 godine suđenja, koje je moje roditelje koštalo života, pobijedili smo na sudu, ali roditelji nikada nisu dobili bar nekakvu ispriku, a kamoli odštetu za taj sramotni proces. Ako radniku ili penzioneru moraš ukrasti da bi stvorio državu, nisi državnik, nego običan švercer zmijskog ulja za upalu desni. Jasno mi je da su se ljudi tada bojali svega i svačega kada su u pitanju drugi, nejasno mi je zbog čega danas ne reagiraju kada su u pitanju njihovi vlastiti životi', kaže Nikolovska, koja se u SAD-u prihvatila političkog aktivizma pa je volontirala u obje predsjedničke kampanje Bernija Sandersa.

'Mislim da mi živimo vašu budućnost i to me boli jer je vi ne vidite. Zdravstvo se u svim ex Yu zemljama raspada da bi ga tajkuni pod parolom 'Vidiš da ne šljaka!' privatizirali, a onda više nema pravila, bolesnik postaje potpuno nebitan', poručuje Nikolovska.