GLAZBENA POSLASTICA

Legendarna riječka punk grupa Paraf nastupa u Boogaloou uz Grč i Eksodus

14.09.2023 u 15:32

Bionic
Reading

U subotu 23. rujna u zagrebačkom Boogaloo clubu ljubitelje domaćeg punk zvuka očekuje sjajna glazbena večer

U poznatom zagrebačkom klubu održat će se koncertna promocija novog live albuma 'Delta Live 2022' i reizdanja albuma 'Izleti' kultne riječke punk grupe Paraf uz goste Grč iz Rijeke i Eksodus iz Zagreba.

Riječke punk legende Paraf imat će svoj prvi samostalni koncert nakon ponovnog okupljanja, a to će ujedno će to biti i promocija njihovog trećeg albuma uživo 'DELTA live album 2022' i reizdanja drugog albuma 'Izleti' na vinilu (oboje u izdanjima Dallas Recordsa).

Na koncertu će svirati obje postave Parafa. Prva postava sa legendarnim Valterom Kocijančićem kao frontmenom, koja je 1980. objavila njihov prvi album 'A dan je tako lijepo počeo...' koji slovi za najbolji punk rock album na ovim prostorima i druga postava s vodećim ženskim vokalom, s Pavicom Čabrijan aka Vim Cola koja je zamijenila Valtera Kocijačnića.

U drugoj postavi su objavili album 'Izleti' (1981) po mišljenju mnogih jedan od najboljih post punk tj. novovalnih albuma na ovim prostorima i album 'Zastave' (1984) koji je jedan od prvih post punk dark albuma na ovim prostorima. Tako će Paraf proći kroz cijeli svoj opus i odsvirati sve svoje hitove, od punk himni sa prvog albuma 'Na tragu', 'Narodna pjesma', 'Perpekstiva', 'Visoki propisi', novoalne hitove sa drugog albuma 'Pobuna bubuljica', 'Želim biti vojnik', 'Ružan san', sa trećeg 'Željko', 'Zastave',....

Naravno, tu će biti i 'Rijeka' i 'Moj život je novi val' koje su objavljene tada na singlu, a nalaze se i na reizdanju prvog albuma, pa nikad objavljena 'Goli otok', zatim 'Fini dečko', prvi singl s Vim Colom koji je također izašlo samo kao singl, a sada se nalazi i na reizdanju drugog albuma 'Izleti' kao i nikad objavljena 'Praznik'. Pored poznatog opusa će Paraf odsvirati i svoje nove pjesme 'Bez lica', 'Dosta!' i 'Novi Berlin'. Frontmeni Valter Kocijančić i Vim Cola, originalni basist Zdravko Čabrijan - Zdrave i original klavijaturist Raul Varljen su sada pojačani od strane izvrsne Ive Močibob na vokalima, uvijek furioznog Vlade Simcicha Vave (ex Laufer) na gitari, Denija Šesnića na drugoj gitari, te Alena Tibljaša na bubnjevima, tako da Paraf sada uživo zvući močnije nego ikada!

U travnju 2022. godine je Paraf u riječkom Exportdrvu održao koncert na kojem su pored materijala sa svoja tri legendarna albuma predstavili i prvi put uživo nove materijale među kojima i pjesme 'Bez lica', ‘Dosta!’ i ‘Novi Berlin’ i sve to snimili audio i video, a Dallas Records to objavio pod nazivom 'DELA live album 2022'. Prvi live video uradak sa toga koncerta Parafi su predstavili videom za pjesmu 'Želim biti vojnik', zatim 'Goli otok', slijedili su 'Nestašni đački izleti' i 'Javna kupatila', a nedavno i za pjesmu sa prvog singla sa Vim Colom kao frontmenicom, 'Fini Dečko'.

Kao posebni gosti će na ovom koncertu nastupiti još jedne riječke legende, bend koji na žalost nije imao sreću objavit album u ono vrijeme, ali su i bez toga upisani zlatnim slovima u povijest riječke, hrvatske, a i ex-YU alternativne rock scene, kontroverzna grupa Grč.

Grč postoje od 1982. godine, a nihov album prvijenac 'Sloboda narodu' koji je trebao izaći na vinilu 1987. izlazi tada samo na audio kazeti. No, njihove dvije pjesme se ipak pojavljuju na riječkoj legendarnoj kompilaciji 'Rijeka, Paris, Texas'. Grupa se nakon toga radi raznih tenzija razilazi. Godine 2008. Grč izdaje svoj prvi CD - 'Još ima krvi' na kojem se nalazi 16 pjesama koje su presjek njihovog rada od početka tj. 'Slobode Narodu' do tada, a nakon toga napokon izlazi i 'Sloboda narodu' na vinilu. Tada u bend dolazi gitarist Orijen Modrušana - Orija i Grč postaje ponovo aktivniji. Grč slovi za kontroverzan bend sa glazbom inspiriranom post punkom, morbidnim ali visoko kvalitetnim tekstovima i performaceima na koncertima koje izvodi riječka legenda, frontmen Zoran Štajduhar – Zoff.

Prvi će na pozornicu izaći zagrebački old school punk rock bend Eksodus koji je također u svojoj prvoj fazi svirao sredinom osamdesetih, točnije od 1984. do 1987. te prešao iz punk rock faze u post punk fazu kao i Paraf. Ponovno su se okupili 1998. i od tada sviraju svoj stari kao i novi materijal.

Vrata se otvaraju u 20 sati, Eksodus će izaći na pozornicu u 20:30, Grč u 21:15, a Paraf u 22:15 sati.