NAŠE PJESME, VAŠI SNOVI

Laibach na pozornicu Lisinskog dovodi gotovo stotinu glazbenika

24.04.2017 u 13:42

Bionic
Reading

Uz pratnju Simfonijskog orkestra RTV Slovenije, Laibach će 9. svibnja u Zagrebu izvesti 30-minutnu suita inspiriranu motivima epa 'Krst pri Savici'

Nakon uspješnih nastupa u briselskoj dvorani Henry Le Boeuf i na ljubljanskim Križankama Laibach dovodi svoj veliki projekt "Naše pjesme, vaši snovi” u zagrebačku dvoranu Vatroslava Lisinskog  9. svibnja, uz pratnju praćena Simfonijskog orkestra RTV Slovenije.

Posrijedi je 30-minutna suita inspirirana motivima epa «Krst pri Savici», najvećega slovenskog pjesnika Francea Prešerna, koja govori o pokrštavanju alpskih Slovenaca (Karantanaca) u 8. stoljeću. Ova pjesma bit će predstavljena u korelaciji s Laibachovim tumačenjem odlomka iz Griegove nedovršene opere «Olav Tryggvason», koja se bavi sličnom tematikom krvavog rođenja kršćanstva u Norveškoj i Švedskoj. Laibach je taj rad premijerno odsvirao na Ultima festivalu suvremene glazbe u Oslu 2014., a zagrebačka realizacija oba djela bit će simbolično posvećena Danu pobjede i Europe.

Koncert Laibacha sa simfonijskim orkestrom na ljubljanskim Križankama

U drugom dijelu koncerta grupa će s orkestrom predstaviti niz svojih poznatijih pjesama kao što su «Smrt za smrt», «Eurovision», «Now You Will Pay», «Whistleblowers», «We Are Millions And Millions Are One», «Resistance Is Futile», «Opus Dei / Leben heisst Leben» i mnoge druge. Kao svi koncerti Laibacha i nastup u Lisinskom bit će vizualno popraćen bogatim filmskim projekcijama.

Aranžmani za orekstar rezultat su suradnje između mladog slovenskog kompozitora Anžeta Rožmana i grupe Laibach, a orkestrom će dirigirati Simon Dvoršak. Na pozornici Lisinskog bit će gotovo sto ljudi što je najveći i najzahtjevniji Laibachov koncert ikad održan u Hrvatskoj te jedna od najvećih produkcija postavljenih na scenu zagrebačke koncertne dvorane.

Ulaznice po cijenama od 190, 220 i 250 kn mogu se kupiti na prodajnim mjestima i online servisima Ulaznice.hr i Eventim.