TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Kruha i Jadranskih igara!

  • Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 20.08.2012 08:11
  • Objavljeno 19.08.2012 u 07:00
Jadranske igre u Vranjicu (3)

Jadranske igre u Vranjicu (3)

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

'Jadranske igre', nasljednice 'Jadranskih susreta' vrlo su popularna priobalno-televizijska zabava s povlačenjem konopa, pršutima i sličnim huncutarijama. Publika ih obožava već desetljećima. HTV ih još nije uspio potpuno uništiti, iako se svojski trudi

Gledam sinoć te 'Jadranske igre' u Kaštelima i ne mogu se oteti naletima nostalgije iz djetinjstva, kada smo uz 'Jadranske susrete' svake nedjelje podrigivali po paradajzu od večere i željno iščekivali kada će Oliver Mlakar doći do mista u kojem nas rodbina trpi tijekom školskih praznika pa da jedanput uživo, a ne samo na televiziji pogledamo povlačenje konopa, skidanje pršuta s bandere i ine vratolomije u izvedbi kršnih lokalnih momaka. Od tih vremena do danas to je ljetno televizijsko-priobalno natjecanje imalo višegodišnju pauzu, pa je prije nekoliko godina promijenilo naziv (sada se više ne smije reći da su to jadranski susreti jer bi se vjerojatno otvorio procijep u drugu dimenziju i iz njega bi ispuzala mračna vremena bivše države)a promijenila se i oprema po kojoj natjecatelji skaču, povlače je i preko nje se prebacuju te sada, trideset godina poslije, cijela priča napokon nalikuje onome s čime smo je uvijek i uspoređivali: napuhanim rekvizitima stranjskih 'Igara bez granica'. Štošta se, dakle, promijenilo, no i dalje je riječ o pučkoj zabavi kojoj se raja veseli. I nema u tome ničega lošeg. Osobno nisam neki fan, ali skroz mi je jasno odakle popularnost.

HTV, međutim, ne bi bio HTV da ne pokušava poboljšati prokušanu formulu, a to nikada ne završava onako kako bi trebalo, odnosno, da budem preciznija - svaki put kada pokušaju osvježiti stari format, sve useru. S 'Jadranskim igrama' nisu to još učinili do balčaka, ali problemi se jasno naziru.

 

Prvo i prvo, po Jadranu se zbog narečenih igara vuče čitava bulumenta voditelja, i to onih koji već najmanje deset godina zlostavljaju gledateljstvo ničim izazvanom uobraziljom da su zabavni i duhoviti. Na čelu im je Mirko Fodor, lik koji možda na papiru ima dobre ideje (svašta je moguće), ali je u praksi simpatičan otprilike kao križanac streptokoka i Staljina pa mu i najbolje fore umiru na usnama (ako se na njima ikada i nađu). Uz njega je Rene Bitorajac, lik čiji se glavni voditeljski talent sastoji od toga što je u stanju neprekidno blebetati, ali nije jasno zbog čega se to smatra zabavnim, a prati ih i če-če teta Karmela Vukov-Colić, prava gospođa iz kontakt programa, za koju je netko dobro zaključio da je sama po sebi dosadna i da treba nastupiti uz nekoga živahnijeg i zabavnijeg, samo nije jasno zašto su po tim kriterijima onda odabrani Fodor i Bitorajac. Uglavnom, kada se ta ekipa nađe na 'Jadranskim igrama', potpuno zasjeni natjecatelje. Već sam prošle godine napisala da se nepodnošljivo deru i da bi ih trebalo barem pola ostaviti u Zagrebu, ali valjda je riječ o vrlo poželjnom angažmanu pa ga se nitko nije htio odreći.

Drugo
, razmaci između pojedinih igara predugo traju, a tome je tako zato što se u međucima puštaju razvučeni i nezanimljivi prilozi o... teško je zapravo reći čemu. Malo su o mjestima iz kojih dolaze natjecateljske ekipe (što bi bilo prihvatljivo kad bi bili bolje snimljeni i kad se ne bi svodili samo na vid' uske uličice, vid' crkve iz stoljeća tkoznakojeg, vid' ribara i vinograda!), malo su o tome kako je HTV-ova ekipa pripremala pojedine igre (za što nikog normalnog nije briga), a malo o tome što su toga tjedna žderali i pili pripremajući se za igre (što valjda moraju zbog sponzora). Zbog svega toga cijela emisija traje dva sata, iako igračke zabave ima samo za jedan. Tipičan rezultat HTV-ovskih poboljšavanja emisija koje su bile bolje bez njihove stručne intervencije.

Ipak, kada se sve zbroji i oduzme, 'Jadranske igre' i dalje su jedna od simpatičnijih pučkih svečanosti na HTV-u, svim pokušajima prisavskih stručnjaka za (nemojte se onesvijestiti) zabavni program da ih prilagode svojim ajme majko standardima. Nadam se zato da će i dalje ostati na pravoj strani tanke granice između zabave za raju i užasa za mozak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!