SPOSOBNA VLADARICA

Kraljica Elizabeta i ne bi toliko dugo sjedila na tronu da svojim znanjem i vještinama još u 2. svjetskom ratu nije pokazala što može i zna

03.12.2021 u 15:13

Bionic
Reading

Tijekom 2. svjetskog rata kraljica Elizabeta II nije se skrivala u nekom podrumu, već je ravnopravno, sa svojim sunarodnjacima, radila na svemu kako bi se sve odigralo u njihovu korist. Još kao tinejdžerka naučila je sve o mehanici te je do danas vjerojatno jedini monarh na svijetu koji zna promijeniti gumu na automobilu bez ičije pomoći

Kada je počeo 2. svjetski rat, kraljica Elizabeta II bila je još tinejdžerka i nosila je titulu princeze. Iako su mnogi, zbog sigurnosti kraljevske obitelji, od tadašnje kraljice, Elizabetine majke, kraljice Elizabete tražili da svoje kćeri Elizabetu i Margaret pošalje na sigurno u Kanadu, ona je to odbila.

'Djeca ne idu nigdje bez mene, ja neću napustiti zemlju bez kralja, a kralj nikada neće otići', izjavila je svojedobno Kraljica Majka. No, budući da je Buckinghamska palača, tijekom rata bombardirana čak devet puta, da bi se jedno od najgorih bombardiranja dogodilo 1940. dok su kralj George VI i njegova supruga bili u palači, djevojke su ipak sklonili van grada na sigurno.

No, čim je 1944. Elizabeta napunila 18 godina, nije odustala od svog nauma - da se pridruži vojsci i to kao vozačica kamiona i mehaničarka. Do danas, ostala je jedina ženska osoba kraljevske obitelji koja je služila u vojsci.

Od samog početka rata, princeza Elizabeta i njezina mlađa sestra javljale su se na radio postaju u dječji program, kako bi djeci diljem Velike Britanije poslale važne poruke, ali i dižući im moral i samopouzdanje.

Na samom kraju rata, 1945., princeza Elizabeta je postala komodor u udruzi Sea Rangers, kojima se dvije godine kasnije pridružila i princeza Margaret, a koja je pak 1949. proglašena i povjerenicom istih.

U vojsku se Elizabeta prijavila kada je imala tek 16 i to zahvaljujući Programu za registraciju mladih Ministarstva rada. Do danas je ostala jedina ženska članica kraljevske obitelji koja je služila u vojsci, a 1943. pojavila se i na naslovnici magazina Life koji se bavio ratnim problemima.

Iako je kralj George isprva bio protiv toga da se njegova kćer priduži vojsci i pomaže im u ratu, ona je bila dovoljno uporna da uspije u svom naumu i dobije njegovu dozvolu. Sa 18 je godina postala mlađi časnik u pomoćnoj teritorijalnoj službi gdje je naučila i sve tajne zanata automehaničara, ali i kako voziti kamion.

Ono što je kralj George od samog početka inzistirao bilo je da se njegovoj kćeri ne daju nikakve posebne titule ili privilegije dok je u vojsci, stoga je i počela od samog početka i svojim se zaslugama 'popela' na više pozicije.

Iako nikada nije bila na prvoj liniji bojišnice, njezina volontiranja bila su itekako rizična, budući da je vozila vozila hitne pomoći i kamione.

  • +15
Kraljica Elizabeta II Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

U vojsci se vodila pod brojem 230873 kao mehaničar za kamione i bila je pozicionirana u Surreyju, gdje je naučila kako promijeniti gumu, ali i popraviti motor. Do danas je ostala jedina osoba u Velikoj Britaniji koja smije upravljati vozilom iako nikada nije dobila vozačku dozvolu.

Do 1945. princeza je u vojsci došla do čina mlađeg zapovjednika, a kada je rat završio, priča kruži da se iskrala od obitelji kako bi sve proslavila na zabavi s običnim pukom.

uživa u vožnji

Iako su joj liječnici savjetovali odmor: Kraljica Elizabeta uhvaćena za volanom skupocjenog Jaguara

Pogledaj galeriju