METAL POSLASTICA

Konačno je poznato i tko otvara koncert legendarnog Theriona u Tvornici

27.02.2024 u 16:02

Bionic
Reading

Na dugoiščekivanom koncertu švedskih metal velikana Therion u zagrebačkoj Tvornici kulture, čast da nastupe prvi pripala je bendu Satra iz Finske

Satra će se tako pridružiti Therionu na drugom dijelu europske turneje 'Leviathan', dok je u prvom dijelu predgrupa bio sjajni Keops što je sjajan uspjeh za naše domaće metalce!

A datum za pribilježiti za sve ljubitelje težih nota s hladnog europskog Sjevera je nedjelja 10. ožujka 2024.

Therionova predgrupa je finski symphonic metal bend nastao u Lappeenranti prije četiri godine, a predvodi ga vokalistica Pilvi Tahkola. Dosad su izdali EP 'My Burned Paradise' dok su u 2023. izdali single 'Travellers'. Ovo će im biti prvi nastup u Hrvatskoj, a na turneji s Therionom su od 25. veljače.

Therion koji su itekako poznati domaćoj publici, 1987. je osnovao Christofer Johnsson u švedskom Upplands Väsbyju. Ime bendu dao je po kultnom, a i ponešto okultnom, albumu 'To Mega Therion' švicarskih legendi Celtic Frost. Bend je doduše osnovan pod imenom Blitzkrieg, a kasnije i Megatherion i u toj fazi su bili pod snažnim utjecajem Metallice, Slayera, Venom i Motörheada. Zanimljivo je da je tada u bendu bio i Matti Kärki, sadašnji vokal legendarnih švedskih death metalaca Dismember.

Prvi studijski album 'Of Darkness…' Therion je izdao 1991. i nazvali ga 'krajem jedne ere'. Tada je zvuk bio progresivni death, a otprilike od 1996. kreće njihova simfo faza s eksperimentalnim albumom 'Theli'. Inspiraciju za svoju glazbu crpe iz okultizma, mitologije, drevnih zapisa i magijskih praksi itd, ali i skladatelja kao što su Wagner, Strauss pa do bendova kao što su Scorpions, Uriah Heep i Judas Priest. Dosad su izdali 18 albuma, a najnoviji je svjetlo dana ugledao 15. prosinca.

Bit će to 'Leviathan III', posljednji iz istoimene trilogije s kojom su započeli 2021. godine i koju će promovirati ovom prilikom u Tvornici kulture. U studenom su objavili i spot za singl 'Ayahuasca'.

Članovi benda su: Christofer Johnsson (gitara, klavijature), Sami Karppinen (bubanj), Nalle 'Grizzly' Påhlsson (bas), Thomas Vikström (lead vokal), Christian Vidal (gitara), Lori Lewis (vokal - u studiju), dok im se na turneji pridružuju Chris David (bas), Chiara Malvestiti (vokal) i Rosalía Sairem (vokal).

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 33 eura mogu se kupiti u Dirty Old Shopu ili online preko CoreEventa, a ako ih ostane, koštat će 37 eura na ulazu.