26. siječnja

Karneval virtuoznosti Stefana Milenkovicha u sjećanje na maestra Milana Horvata

18.01.2018 u 10:46

Bionic
Reading

Siječanj je mjesec koji posvećujemo maestru Milanu Horvatu, dugogodišnjem šefu dirigentu Zagrebačke filharmonije s kojim je orkestar pisao svoju povijest, gradio međunarodni ugled, glazbeni karakter i prepoznatljivost

U petak, 26. siječnja 2018. godine, Zagrebačkom filharmonijom ravnat će cijenjeni izraelski dirigent Avi Ostrowski, koji je svoju zavidnu karijeru započeo kao pobjednik najprestižnijeg dirigentskog natjecanja Nicolai Malco (čiji pobjednici su redom najbolji svjetski dirigenti), a u bogatoj karijeri ravnao je prestižnim svjetskim orkestrima diljem svijeta.

3. koncert za violinu i orkestar u G-duru, djelo skladatelja W. A. Mozarta, savršena je prilika zahvaljujući kojoj možete doživjeti jedinstvenu izvedbu jednog od ponajboljih svjetskih violinista – Stefana Milenkovicha.

Stefan Milenkovich je u najranijim fazama života pokazivao izuzetnu glazbenu genijalnost. Već sa šest godina održao je prvi nastup s orkestrom, a s deset je nastupio u Bijeloj kući na Božićnom koncertu predsjednika Ronalda Reagana i godinu kasnije za ruskog predsjednika Mihaila Gorbačova. Milenkovichevu glazbenu genijalnost najbolje je opisao američki The Indianapolis Star u recenziji jednog njegovog koncerta: 'Milenkovich je zvijezda, onakva kakva se pojavi samo par puta u stoljeću. Možda ne znamo mnogo, ali znamo prepoznati glazbenu magiju kad ju čujemo'.

U sjećanje na maestra Milana Horvata, Zagrebačka filharmonija pripremila je pažljivo izabrani program kojim odaje počast legendarnom dirigentu Milanu Horvatu, koji je 60 godina vezan za naš orkestar. Bio je šef dirigent, direktor i stalni gost dirigent Zagrebačke filharmonije, a od 1985. godine njezin doživotni počasni šef dirigent. Tijekom duge karijere surađivao je s najvećim svjetskim solistima, ravnao slavnim orkestrima i u Zagrebačkoj filharmoniji ostavio neizbrisiv trag.

Uz 3. koncert za violinu i orkestar, koji će Zagrebačka filharmonija odsvirati sa sjajnim Milenkovichem, naš će orkestar odsvirati još tri kompozicije. Bit će to Dvořákov Karneval, Moja majka guska, skladateljaMauricea Ravela i Vragolije Tilla Eulenspiegela, kompozitora Richarda Straussa.

Dolazak na ovaj koncert, koji priziva sjećanje na maestrovu ostavštinu, zasigurno će biti odličan završetak radnog tjedna. Rezervirajte petak, 26. siječnja u 19:30 sati za uvijek kvalitetno i ugodno druženje sa Zagrebačkom filharmonijom.