TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Jutarnja depresija nedjeljom uz 'Press klub'

10.11.2013 u 11:31

Bionic
Reading

'Press klub' emisija je u kojoj novinari razglabaju aktualne teme u studiju HTV-a i sama je po sebi prilično dobra, uglavnom zahvaljujući tome što se ekipa emisije trudi okupiti novinare koji o temi znaju više i spremni su pričati pametnije nego većina drugih 'dežurnih stručnjaka' koji se pozivaju u HTV-ove emisije. Problem je, međutim, vrlo neobičan termin prikazivanja

Ako ičega u programu HTV-a dosad nije nedostajalo, onda su to bile emisije u kojima su se okupljajli razni stručnjaci, sudionici aktualnih događaja i političari te u studiju s voditeljem raspravljali o nečemu što se njima i nama upravo događa. Od visokoprofilnih političkih brbljaonica kakva je u prošloj sezoni bila 'Nulta točka', a u ovoj je rebrandirani 'Fokus', preko visokointelektualnog 'Petog dana' i 'Zdravog društva' pa sve do razgovornih segmenata u emisijama koje nisu toliko razvikane ili se snimaju samo o posebnim prigodama kao što su izbori - takve su emisije gotovo pa zaštitni znak informativnog programa ne samo HTV-a, nego i javnih televizija diljem svijeta.

Prisavski su televizionari u ovoj sezoni malo preštrikali svoje koncepte u stvaranju takvih emisija pa se čini da ih je nešto manje nego prije, da su malo, kako i naziv jedne od njih govori, fokusiranije na temu, da se u njima rjeđe događa kaos u kojima prevelik broj sugovornika nastoji verbalno nadjačati neistomišljenike te se u njih više toliko ne pozivaju 'dežurni gosti' koji već i gledateljima i voditeljima izlaze na grlo, uho i nos. Jedna je od takvih, novih razgovornih emisija i 'Press klub', nedjeljni prijepodnevni talk show u kojem voditeljica Jasmina Popović (ove ju je nedjelje zamijenila Sandra Križanec) razgovara o aktualnim problemima s novinarima koji se bave određenom temom.

Sam po sebi, koncept nije loš, tim više što su novinari koje ekipa ove emisije poziva u goste gotovo u pravilu obavješteniji, otvoreniji i elokventniji od uobičajenih kritičara, političara i analitičara s kakvima je HTV dosad redovito razgovarao. Tako je bilo i ovoga tjedna, kada se u emisiji govorilo o štrajku liječnika i stanju u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Gošće u studiju, posebice Nataša Škaričić, već se godinama kao novinarke bave zdravstvom pa su s nama podijelile iskustva i saznanja utemeljena na onome što su tijekom tih godina saznale i otkrile. Moguće se s njihovim stavovima, dakako, i ne slagati (ne slažu se u svemu ni jedna s drugom), ali vrlo su informirane i nastupaju iz pozicije korisnika zdravstvenih usluga pa ih je vrijedilo poslušati.

Jedini problem s ovom i s drugim epizodama 'Press kluba' jest blago rečeno neobičan termin prikazivanja. Nedjelja u deset sati prijepodne teško da je primjerena takvim sadržajima i ne znam točno kakvu su publiku HTV-ovci naumili privući takvim rasporedom. One kojima se ne da gledati crtiće, dječje emisije i kinotečne filmske klasike? Gledatelje koji vole nedjelju započeti padanjem u očaj zbog stanja u državi? Ekipu koja čeka novi nastavak serije 'Ubojstvo, napisala je', pa joj treba nešto da bi se bolje ufurala u motive raznih ubojica? Mamurne penzionere? Jasno je da ne mogu sve emisije biti u udarnim terminima i pohvalno je da su se prisavski programski mudraci ove godine sjetili rasteretiti program od silnih talk-showova u post-dnevničkom terminu, no ovo je jednostavno bizarno.