TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

I mi Oprah za trku imamo!

19.05.2011 u 12:13

Bionic
Reading

HTV nam je sinoć čak u Dnevniku imao potrebu dojaviti da je Oprah Winfrey otišla u penziju. Svašta! Emisija koja bi trebala informirati građane o stvarima od javnoga interesa, pa nam priča o nekakvoj TV voditeljici iz Chicaga koja je otišla u penziju! No je li njen odlazak baš tako beznačajna vijest? Ili ipak zaslužuje gostovanje u zadnjoj vijesti Dnevnika?

O'šla Oprah! Kako javlja Dnevnik HTV-a, jučer je snimila zadnju epizodu talk-showa, u povodu tog povijesnog događaja upriličila tulumišku prema kojoj i bombardiranje Libije djeluje pitomo i onda odjahala u suton. Nema sumnje, s gomilom uplakanih kućanica za leđima.

Na prvi se pogled možda čini blentavo to da nas Dnevnik HTV-a, javnog informativnog servisa koji radi u interesu građana Republike Hrvatske, makar i u zadnjoj vijesti

obavještava da je tamo neka TV voditeljica otišla u penziju. Pa onda još ne i domaća TV voditeljica, nego neka iz Chicaga ili takve već neke Jamerike. Bježi s takvim glupostima, imamo mi i kredite i Europu i sto drugih problema. Ali budimo realni. Ipak je to Oprah. Metar kojim se mjeri svaki talk-show za kućanice od Chicaga pa do Vardara, a bogami i šire. Žena koja je od svojeg imena napravila ono što se na idiotsko-korporacijskom jeziku naziva 'globalni brend'. Najmoćnija medijska osoba Amerike i engleskog govornog područja. Možda ipak nije tako strašan kiks objaviti vijest o njezinu povlačenju sa scene. Da ovaj put ipak odustanemo od šamaranja HTV-ovih dnevničara? Pa baš bismo i mogli...

Oprahin se show u Hrvatskoj već godinama prikazuje radnim danom u prijepodnevnom terminu i kasnonoćnoj reprizi pred svitanje, što nije baš neka udarnička shema, ali ne bi izdržao tako dugo da nema vjerne (idolo)poklonike. Jest, kod nas ćete rijetko susresti face koje, poput Liz Lemon u seriji 'Televizijska posla', na pitanje o vlastitom religijskom opredjeljenju odgovaraju: 'Pokušavam činiti samo ono što bi Oprah odobrila', ali priče o tzv. ljudskim sudbinama, čudnovatim lijekovima, Tomu Cruiseu koji skakuće po namještaju i slični momenti prepričavali su se i pred štokojim hrvatskim aparatom za kavu u uredu. Osim toga, koja god se voditeljica talk-showa pojavila na domaćim televizijama, i prije se početka snimanja prve epizode svojega šoua počela braniti da 'nije Oprah' jer joj je ta etiketa (pardon, GLOBALNI BREND!) prišivana odmah čim bi se uhvatila sjedenja u studiju i ćaskanja s čudacima tisućama i tisućama kilometara od Oprahina čikaškog sjedišta. Odbojnost koju su hrvatske voditeljice talk-showova u nekim slučajevima osjećale prema kvalifikaciji 'hrvatska Oprah' s jedne je strane razumljiva – predrasuda o 'glupim američkim forama' na ovim je prostorima raširenija od podrške Gotovini i vjere u horoskope, pa se valjda nijedna nije htjela identificirati s likom koji takve 'glupe fore' širi ko svinjsku gripu. No s druge strane, uza sve opravdane kritike na Oprahin račun, to je grčevito trganje da se NE bude 'hrvatska Oprah' zapravo prilično bezvezno. Naime, većina je domaćih voditeljica talk-showova na kraju ipak dokazala da ZBILJA nije poput Oprah. Ali ne na onaj način kao što je željela, nego time što je pokazala da joj nije ni do (du)peta.

Imate vi i SVOJU Oprah!


Trenutačno aktualna Daniela Trbović, međutim, sa svojim je (ni do danas mi nije jasno zašto tako nazvanim) 'Osmim katom' jedan od svjetlijih primjera. Ona JEST 'hrvatskaOprah', sa svim potrebnim lokalizacijama toga (da 'prostite) brenda. Manje se fura na studijske izljeve osjećaja te grupne uzdisaje i plakanja, nešto je oštrija i ciničnija te se time bolje uklapa u mentalitet publike, no rasponom tema i načinom obrade vrlo časno prenosi tradiciju oproidnog razgovornog šoua, fino balansirajući između laganini tema i važnih problema, a sve u pola sata zabave pred večeru. Daniela se, za razliku od Oprah, koja je takvim facama (Dr. Phil, Dr. Oz i ini) pribavila svjetsku slavu i ugled, manje spotičeo razne upitne stručnjake i (polu)šarlatanske alternativce, ali ni to joj nije strano (sjetimo se samo emisije o aurama). No zato je krasi vrlo sličan šarm i spremnost na aktivno sudjelovanje u emisiji (sjetimo se samo vježbanja s curama iz raznih studija za aerobik) te istinska vještina komuniciranja sa sugovornicima. Specifične okolnosti male zemlje, male publike i ograničenih financijskih sredstava, Danieli, doduše, ne dopuštaju da kao Oprah ima svoj knjižni klub i zakladu za pomoć polovici Afrike te preostalog trećeg svijeta, ali inače – što se nas, Hrvata, tiče, mi svoju Oprah za trku imamo. Pa čak i kada tu i tamo izbaci koju dosadnu emisiju, kao što je bila jučerašnja o hobistima, koji su zanimljivi jedino kada se uklapaju u onu staru pošalicu o tankoj liniji između hobija i psihičkog poremećaja, a to nije bio nijedan predstavljen u emisiji. No izleti u dosadu neminovni su u emisijama koje se prikazuju svaki dan, a to je, osim toga, dokazala i rodonačelnica takvih sadržaja – Oprah glavom i bradom. Oprostit ćemo, dakle, i Danieli.

Sve u svemu, koliko god isprva debilno zvučalo to da nam HTV-ovi dnevničari, uz vijesti o zadnjim fazama pristupnih pregovora s EU-om, ovrhama u bankama i šeksovskom klanju u Saboru, serviraju vijest o Oprahinu odlasku u penziju, priznajmo barem ovaj put da to ipak prolazi. Oprahino je povlačenje nešto poput vijesti o trajnom prizemljenju Concordea. Ništa se važno zbog njega neće promijeniti, ali povijest će ga ipak zapamtiti. Pogotovo u našim krajevima, gdje, za razliku od Concordea, imamo i svoju inačicu.