ZAGREB FILM FESTIVAL

Hrvatska premijera dugometražnog prvijenca Sonje Tarokić 'Zbornica' okupila poznate filmaše i prosvjetare

17.11.2021 u 23:37

Bionic
Reading

Na hrvatskoj premijeri debitantskog filma Sonje Torakić 'Zbornica', već okrunjenog s dva posebna priznanja na uglednom filmskom festivalu u Karlovym Varyma, okupila se brojna filmska ekipa, ali i brojne kolege iz svijeta filma i prosvjete. 'Zbornica' je dio glavnog programa Zagreb film festivala, a u kina diljem Hrvatske će od sljedećeg četvrtka, 25. studenog

Pod maskama koje su skidane samo za fotografiranje, filmsku su ekipu predvodile scenaristica i redateljica Sonja Tarokić i producentica Ankica Jurić Tilić.

Od brojnog glumačkog ansambla, premijeru su uveličale Marina Redžepović, koja glumi Anamariju, novu pedagogicu u školi, Nives Ivanković, u ulozi Vedrane, ravnateljice čvrste ruke, Stojan Matavulj, koji glumi problematičnog profesor povijesti, Maja Posavec i Sandra Lončarić u ulogama nastavnica, Daria Lorenci Flatz, Barbara Nola, Filip Juričić, Igor Kovač, Frano Mašković i mnogi drugi.

Na premijeri su bili administratori najjačih Facebook stranica i grupa koje okupljaju prosvjetne radnike, a došli su i ravnatelj Instituta za društvena istraživanja i bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme dr.sc. Boris Jokić, najbolji profesor geografije na svijetu Dejan Nemčić, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan i tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Jere Bilan.

Od kolega filmaša, Zbornicu su došli pogledati redatelji Nevio Marasović, Predrag Ličina, Dalibor Matanić sa suprugom glumicom Helenom Minić, Nina Violić, Karla Brbić i Janko Popović Volarić.

  • +10
Poznati na premijeri filma 'Zbornica' Izvor: Promo fotografije / Autor: Madison Digital

'Zbornica' je filmska drama o borbi pojedinke protiv sustava. Netom zaposlena entuzijastična osnovnoškolska pedagoginja Anamarija (Marina Redžepović), prisiljena je birati hoće li poštovati vlastite principe ili se uklopiti u zbornicu.

Film je svjetsku premijeru imao na 55. međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary na kojem je osvojio posebno priznanja glavnog i Ekumenskog žirija. Svjetsku premijeru popratili su brojni ugledni filmski magazini, a Variety ju je opisao kao 'impresivnu debitantsku dramu'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Sonja Tarokić do sada je snimila više zapaženih i nagrađivanih kratkih filmova, a 'Zbornica' je njezin prvi dugometražni film za koji je potpisala i scenarij. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažer i dizajner zvuka Borna Buljević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, a kostimografkinja Katarina Pilić.

Film je nastao u produkciji Kinorame uz pridruženog producenta KinoElektron iz Francuske, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA, fonda RE-ACT, HRT-a i Torino Film Lab-a, gdje je projekt nagrađen u fazi razvoja.