NOVI PROJEKT

Hip hop dobiva svoj muzej u Bronxu

08.03.2020 u 16:48

Bionic
Reading

Hip hop - glazbeni, plesni, umjetnički i modni fenomen koji je u pet desetljeća s opasnih ulica stigao do vrha svjetske glazbene industrije, dobiva svoj muzej u Bronxu, mjestu svog rođenja

Mala pop-up izložba dala je uvid u budući izgled Hip Hop Muzeja koji bi se trebao otvoriti 2023. kako bi slavio povijest tog žanra.

Danas 'ne postoji fizičko mjesto koje je posvećeno očuvanju i slavljenju hip hop povijesti i kuture', rekao je ovog tjedna u razgovoru izvršni direktor muzeja Rocky Bucano.

Muzej su prije osam godina osmislili reperi Kurtis Blow, Afrika Bambaataa i Grandmaster Melly Mel, a u međuvremenu su partneri postali i drugi reperi i producenti poput Nasa, Ice-T-a i LL Cool J-a.

Hip hop je rođen u njujorškoj četvrti Bronxu krajem sedamdesetih godina. Ples, repanje i DJ kultura nadišli su taj okrug i danas taj žanr donosi nekoliko milijardi dolara zarade u svijetu. 

Prva izložba govori o počecima hip hopa, a svakih šest mjeseci će biti zamijenjena s idućom fazom razvoja tog žanra. Muzej površine 5570 četvornih metara uključivat će interaktivne izložbe, nastupe uživo, projekcije filmova i seminare. 

Izgradnja kreće u srpnju, a veliko otvaranje se planira za 50. godišnjicu hip hopa, 2023. godine.