ganut govorom

Helen Mirren održala govor o britanskoj kraljici, a emotivni princ William nije uspio suzdržati suze

20.02.2023 u 14:30

Bionic
Reading

U nedjelju je održana BAFTA, svečana dodjela nagrada talentiranim filmašima, a glumica Helen Mirren iskoristila je priliku i posvetila nekoliko riječi pokojnoj britanskoj kraljici koja je bila velik sponzor britanske filmografije, a i sama je dobila počasnu nagradu BAFTA 2013. godine

Svečanim crvenim tepihom na dodjeli filmskih nagrada BAFTA 2023. prošetale su mnoge slavne osobe koje su se okupile u Royal Festival Hallu na prestižnoj ceremoniji kojom se odaje priznanje onim najboljima filmskoj industriji. Najbolji filmaši i počasni gosti uveličali su dodjelu nagrada, a svaka dodjela nagrada povod je za govore kojima govornici žele ukazati na određeni problem ili odati počast nekoj važnoj osobi. Upravo ove godine glumica Helen Mirren iskoristila je priliku i održala govor u čast pokojne britanske kraljice.

Glumica je rekla: 'Kinematografija u svom najboljem izdanju čini ono što je Njezino Veličanstvo činilo bez napora – okuplja nas i ujedinjuje kroz priču. Vaše Veličanstvo, bili ste vodeća zvijezda naše nacije.'

Riječi koje je Oskarovka posvetila najpoznatijoj britanskoj kraljici ganule su njezinog unuka, princa Williama i njegovu suprugu Kate. Tijekom govora činilo se kao da William ima suze u očima kada je glumica ukazala na utjecaj njegove bake na svijet općenito, ali i svijet glume.

Kraljica je imala blisku suradnju s Akademijom te je donirala i podržavala inicijative, kao i prisustvovala mnogim događajima tijekom godina. Godine 1972. kraljica i vojvoda od Edinburgha donirali su dobit od dokumentarnog filma 'Kraljevska obitelj' Društvu filmske i televizijske umjetnosti (SFTA), koje je kasnije postalo Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA).

77-godišnja glumica dobro je poznavala lik kraljice Elizabete II jer je tumačila kraljicu na filmskom platnu i na pozornici, a za svoju izvedbu biografske drame 2006. godine osvojila je Oscar i Baftu.

  • +7
Princ William i Kate Izvor: Profimedia / Autor: James Whatling / The Mega Agency / Profimedia