TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Filmski maraton i nova serija najbolje su što HTV nudi

07.01.2014 u 12:23

Bionic
Reading

Za kraj blagdanske sezone HTV-ovci su nas, doduše, ugnjavili još jednom reprizom serijaliziranog filma 'Što je muškarac bez brkova' (što nije loše, ali su gledali već svi živi i neživi) i filmom 'Gospa' (što je jednostavno loše), ali općenito gledano, ipak zaslužuju pohvalu. Ako ni zbog čega drugog, a onda zbog izvrsnog filmskog maratona na Trećem programu i početka serije 'Motel Bates' na Drugom

Odnedavno pokojni slavni američki filmski kritičar Roger Ebert u svojem je osvrtu na film 'Gospa' Jakova Sedlara ispričao jednu sjajnu anegdotu. Tijekom velikih poplava na američkom jugu jedan je novinar u svojem izvješću napisao: 'Bog je danas stajao na obroncima planina i gledao što su nam učinile njegove vode.' Urednik ga je na to nazvao i rekao: 'Pusti poplave, intervjuiraj Boga.' Time je ilustrirao najveći među mnogim problemima Sedlarova filma - u njemu se, nazivu unatoč, najmanje od svega govori o Gospi i njezinu ukazanju u Međugorju (što bi, vjerovali u tu pojavu ili ne, zbilja bila zanimljiva tema za film), a najviše o političkom sukobu fra Zovka s komunističkim vlastima u doba kada su djeca iz Međugorja počela tvrditi da im se ukazuje Gospa. HTV nas je ipak sinoć, u povečerje blagdana Sveta Tri kralja i za kraj blagdanske sezone, odlučio počastiti upravo tim filmom, valjda zato što im je djelovao prigodno. Djelovao je, međutim, samo kao loš film, s lošom glumom i gotovo crtićkim prikazom situacije kojom se bavi.


Unatoč toj kasnovečernjoj bizarnosti u programu i unatoč činjenici da su nam - valjda i opet prigodom prazničnog doba - opet počeli prikazivati serijalnu verziju filma 'Što je muškarac bez brkova', javna televizija za svoj jučerašnji program ipak zaslužuje pohvale. Prije svega, razlog za pohvale sjajan je filmski maraton na Trećem programu, nakon onog novogodišnjeg još jedan koji nam vraća vjeru u to da netko na Prisavlju zna značenje izraza 'filmski maraton' (dosad su tako nazivali niz od tri filma). Odlični filmovi ispresijecani legendarnim mađarskim crtićima o 'Gustavu' bili su sjajan bijeg od svih ostalih manifestacija televizijskog trasha u domaćem eteru i još jedan pokazatelj da se Treći program HRT-a doista počeo smisleno formirati u utočište za zahtjevnije gledateljstvo.

Foršpan za seriju 'Motel Bates'

Drugi razlog za pohvalu vjerojatno nema veze sa završetkom blagdanske sezone, nego s nastavkom redovite programske sheme na Drugom programu, na kojem se od sinoć počela prikazivati serija 'Motel Bates', osmišljena kao suvremena pretpriča Hitchcockova filma i Blochova romana 'Psiho'. S Verom Farmigom kao majkom Normom i Freddiejem Highmoreom kao sinom Normanom Batesom prva sezona serije s pravom je hvaljena kao jedna od zanimljivijih TV pojava 2013. godine, a HTV-ovci su je na vrijeme ugrabili i uvrstili u tjedni program na mjesto dobrih serija kao što su u skorije vrijeme bili 'Most' i 'Mildred Pierce'. Nije zato nikakav problem zažmiriti na čudaštva s 'Gospom' - barem smo od tog filma imali kamo pobjeći.