STOLJETNA PRAVILA

Evo zašto maleni Archie ne nosi isto prezime kao njegov otac, princ Harry

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL

Buckinghamska palača prije dva dana objavila je kako nova kraljevska beba nosi ime Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Prvo dijete princa Harryja i Meghan Markle po tome se puno razlikuje od svojih rođaka, a evo zašto ne nosi isto prezime kao otac

Možda je mnoge zbunilo to kada je u srijedu objavljeno službeno ime i prezime novog kraljevskog nasljednika. Tek rođeni sin princa Harryja i Meghan Markle, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, netipičan je odabir za sedmog u redu za prijestolje, ali ono što najviše intrigira je činjenica da nema isto prezime kao otac.

Nije neka tajna to da za uvažene članove plave krvi ne vrijede ista pravila kao za pučane kada je riječ o oslovljavanju, ali izgleda da maleni Archie neće biti jedan od takvih. Upravo zbog želje njegovih roditelja da život provede u privatnosti i bez velikog kraljevskog pritiska, novorođenče je dobilo puno ime i prezime.

Ime su roditelji odabrali sami, njegovo srednje ime Harrison znači 'Harryjev sin', a prezime je došlo po povijesnoj inerciji.

Prezime Windsor u kraljevstvu prisutno je od daleke 1953., kada je okrunjena kraljica Elizabeta II, čija ga je obitelj nosila u prošlosti. Drugi dio prezimena, Mountbatten, dolazi iz djedove loze. 97-godišnji princ Phillip porijeklom iz Grčke nosio je to prezime prije ulaska u brak i dobivanja kraljevske titule.

  • +5
  • +2

Meghan Markle i princ Harry

Izvor: Pixsell / Autor: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL

'Ovaj slučaj zapravo nije rijetkost - svi članovi obitelji, pa i oni koji nemaju tehnički isto prezime, u situacijama kada je potrebno daju ono spomenuto. Mountbatten-Windsor, dakle, neslužbeno je prezime cijele obitelji', tvrdi Victoria Arbiter, stručnjakinja za kraljevsku obitelj.

O tome zašto novi član obitelji nema titulu princa već se raspravljalo. Osim što je daleko u redoslijedu za tron, maleni Archie po stoljetnom pravilu ne uklapa se u nasljednike koji dobivaju titulu.

Rezultat je to stoljetnih zakona koje je donio kralj George V, otac kraljice Elizabete II. Zakon ograničava broj izravnih nasljednika trona koji ujedno mogu nositi titulu princa ili princeze. Prema tome, titulu princa zaslužuje samo prvi muški nasljednik do praunučadi prijestolonasljednika. Isti zakon podupire i budući kralj, princ Charles.

  • +10
  • +7

Princ Philip i kraljica Elizabeta II

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zato, za razliku od princa Louisa, rođenog u travnju prošle godine, četverogodišnje princeze Charlotte i petogodišnjeg princa Georgea, troje djece vojvoda od Cambridgea, novi član obitelji ne nosi titulu princa.

Stručnjaci koji pomno prate situaciju na dvoru tvrde da će slučaj biti nešto drugačiji ako vojvode od Sussexa odluče imati još djece. Svaki njihov idući nasljednik ili nasljednica oslovljavat će se s lady ili lord. Tako nešto imali smo prilike vidjeti u slučaju djece najmlađeg sina kraljice Elizabete II, princa Edwarda. Njegova kći nosi titulu Sophie, kontesa od Wessexa, dok je sin nazvan James, Viscount Severn.

  • +21
  • +18

Kraljevska obitelj na misi povodom Dana Commonwealtha - modni dvoboj Kate Middleton i Meghan Markle

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Harry i Meghan žele osigurati privatnost svoga nasljednika, ali i mogućih budućih nasljednika, a to je uvelike lakše ako oni nemaju titulu. Isto tako, njima titula ne bi značila mnogo jer je malo izgledno da će vladati monarhijom, što je na koncu i najbitnija uloga prilikom dodjeljivanja titule', zaključila je stručnjakinja Arbiter.

Međutim, situacija bi se u skoroj budućnosti mogla naglo preokrenuti. Kada princ Charles, nakon smrti kraljice, preuzme titulu kralja Britanije, pretpostavlja se da će donijeti zakon na kojem već godinama pomno radi. Riječ je o odluci da smanji broj direktnih nasljednika za krunu te da samo njegova loza (sinovi i unučad) nose titule princa ili princeze.

Ako dođe do takve odluke, djeca princa Harryja i Meghan Markle mogli bi nositi titule. Izuzetak bi bio samo ako roditelji odbiju tako nešto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!