u distribuciji Blitz filma

Ekskluzivna projekcija filma 'Građanski rat' u IMAX-u oduševila sve prisutne

11.04.2024 u 13:13

  • +11

Projekcija filma 'Građanski rat'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Bojan Zibar

Bionic
Reading

Sinoć je u zagrebačkom kinu CineStar Arena IMAX premijerno prikazan dugoočekivani film 'Građanski rat' studija A24, u distribuciji Blitz filma. Ekskluzivnoj projekciji filma prisustvovale su mnoge osobe iz javnog života, akademskih krugova i medija poput Ivana Vrdoljaka, Bože Skoke, Tvrtka Jakovine, Dražena Lalića i Vedrane Pribičević

'Građanski rat', čija se radnja odvija u SAD-u u ne tako dalekoj budućnosti, izazvao je snažne reakcije svih prisutnih, pružajući gledateljima šokantno i upečatljivo iskustvo kroz pogled na događaje koji su realno mogući u budućnosti. Režiran od strane Alexa Garlanda i produciran u suradnji s prestižnom produkcijskom kućom A24, film obiluje intrigantnim zapletima, sjajnom glazbom i impresivnom glumačkom postavom. Radnja filma vješto prikazuje društvo koje je podijeljeno na frakcije nakon što se dio država odcijepio od unije, a sve to usred sve intenzivnijeg građanskog rata. Skupina novinara, predvođena svojim neustrašivim istraživačkim duhom, suočava se s brojnim izazovima na putovanju kroz Sjedinjene Američke Države, dok političko nasilje prijeti stabilnosti zemlje.

'Šokantan, ali i prilično realističan film, poglavito iz hrvatske perspektive koja je preživjela agresiju i krvavi rat, pa se živo sjećamo takvih scena. Odlična režija i sjajni glumci, a priča nas definitivno tjera da se duboko zamislimo kamo nas mogu dovesti pogrešni lideri i loše politike. S budžetom od 75 milijuna dolara, 'Građanski rat' predstavlja najskuplji projekt produkcijske kuće A24 do sada, a svojom dubinom prikaza i uzbudljivim akcijskim scenama, film pruža nezaboravan doživljaj koji se mora doživjeti na velikom platnu', izjavio je Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti.

Zlatnim globusom nagrađena Kirsten Dunst, renomirani glumac iz 'Narcosa' Wagner Moura, Stephen McKinley Henderson, Nick Offerman, neponovljivi Jesse Plemmons te Cailee Spaeny, utjelovili su osebujne likove koji ovu priču čine još živopisnijom i realistično otkrivaju duboke podjele u američkom društvu.

Premijeri filma su nazočili i mnogi renomirani znanstvenici, akademici i novinari koji su za film imali samo riječi hvale.

'U Americi sam bio u prosincu 2023. godine. Umirovljeni američki diplomat mi je, malo sjetno, pomalo zabrinuto, dijelom ironično, rekao kako krajem iduće, 2024. godine, zemlja može biti u građanskom ratu. Vjerojatno se to neće dogoditi. Nadam se da će ono što je Ameriku činilo društvom nade, neće zauvijek istrošiti u ovoj godini. Nažalost, kada bi u Americi do građanskog rata ipak došlo, u društvu gdje su mnogi naoružani, zemlji s toliko velikim razlikama, mogao bi izgledati poput prikazanog u filmu. Osim foto-izvjestitelja, vjerojatno će tu biti i drugi novinari; a oni neće biti tako hladni u mnogim brutalnim situacijama, no morat će gledati krv i suze. Nadajmo se da će se sukobi u svijetu završiti, da se novi frontovi neće otvoriti. Film podsjeća na rat 1990' kod nas, na rat u Ukrajini, ali je brutalniji, 'veći', kako to s Amerikom uvijek jest.', rekao je Tvrtko Jakovina, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Profesorica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Vedrana Pribičević rekla je kako film prikazuje rekonstruiranje liberalnog društva, njegovo rastakanje i uništenje kao posljedicu političke polarizacije. Pribičević smatra kako film, iako distopičan, vješto sjedinjuje maštu sa stvarnošću te pruža presliku zbilje te kaosa koji dolazi nakon smrti demokracije, dok je satiričar Siniša Mareković dodao: 'Potpuno neočekivano, film me oborio s nogu. Nisam očekivao više od još jedne klasične distopijske drame, no bio sam apsolutno u krivu. Fantastičan film s odličnom postavom koji radi upravo ono za sto je zamišljen - da nas sve podsjeti koliko malo treba da nasilje s ulica preraste u krvavi građanski rat. Čista petica.'

'Građanski rat' u distribuciji Blitz Filma svakako treba pogledati na velikom platnu, a posebna je preporuka IMAX. Film je u kinima od 18. travnja, a ulaznice možete kupiti već danas na blagajnama CineStara ili online na cinestarcinemas.hr.