HBO-ova USPJEŠNICA

Dubrovnik je zvijezda serijala 'Igra prijestolja'

21.02.2014 u 17:58

Bionic
Reading

Australski web-portal Business Insider podijelio je sa svojim čitateljima priču o sedam egzotičnih filmskih lokacija snimanja HBO-ova serijala 'Igre prijestolja' (Game of Thrones, GOT). Dubrovnik je trenutačno jedna od najvažnijih lokacija snimanja planetarno popularnog serijala

Na listi ostalih destinacija snimanja serijala istaknut je kao odredište koje se producentima nametnulo zbog svojih srednjovjekovnih zidina.

Osim povijesnih građevina, utvrda i renesansnih vrtova, Dubrovnik je producentima, glumcima i cijeloj ekipi HBO-a ,što su više puta istaknuli, omiljen i zbog posebne prijateljske atmosfere kojom su oduševljeni svi sudionici kreiranja ovog zanimljivog povijesno-fantastičnog serijala.

Emitiranje četvrte sezone 'Game of Thrones', u kojoj 'igraju' Gradac, Belveder, Arboretum Trsteno i druge dubrovačke lokacije, počinje 6. travnja.

Business Insider navodi i kako su producenti odabrali Dubrovnik kako bi mogli prikazati što je moguće više scena eksterijera.

'Jednom sjedište povijesne pomorske republike Ragusa, stara gradska jezgra Dubrovnika i njezine zidine u serijalu su lako prepoznatljive', ističe se u tekstu.

Spominjući tvrđavu Lovrijenac, autor opisuje kako je ova tvrđava zamjena za Red Keep u 'Igri prijestolja', a zaljev ispred njega poprište je pomorske bitke za Blackwater, u kojoj je kralj Stannis Baratheon pokušao napasti i zaposjesti Kraljev grudobran i svrgnuti kralja Joffreyja.

Po Business Inisideru, lokacija koja je nezaobilazna pri obilasku renesansni je Arboretum u Trstenom, koji u seriji predstavlja kraljev vrt, mjesto na kojemu likovi smišljaju nove zavjere.

Interes inozemnih medija za Dubrovnik kao King's Landing sve je veći, tako će u travanjskom broju Easy Jet Traveller, odnosno, avionski časopis velike aviokompanije EasyJet koji se tiska u četiri milijuna primjeraka, biti objavljen i prilog o Dubrovniku kao Kraljevu grudobranu.

Dubrovniku danas stiže još jedan kompliment. Naime, prema stranici naš grad, uvršten je na listu dvadeset najromantičnijih odredišta svijeta i nalazi se u prestižnom društvu destinacija kao što su Pariz, Venecija, Firenca, Rim, Monte Carlo, Barcelona i drugi.