TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Bespoštedna borba HTV-ovaca za HTV

31.05.2012 u 12:28

Bionic
Reading

Jedina prilika u kojoj HTV-ovi informativci odjednom postaju hrabri, obaviješteni, kritični i nemilosrdni prema sugovornicima ona je u kojoj ih se takne po foteljicama. Zato su sinoć Slavica Babić u Dnevniku i Hloverka Novak Srzić u Otvorenom vrlo žustro propitivale novi Zakon o HRT-u, ne štedeći pritom svoje sugovornike

Ne znam kako je vama, ali meni uvijek bude pomalo neugodno kada HTV-ovci počnu trošiti vrijeme u programu HTV-a da bi sami sebe hvalili i mahali gledateljima pred nosom kojekakvim nagradama, pa mi je tako bilo i sinoć kada su to počeli činiti u Dnevniku. Počeli su se hvalisati osvojenim nagradama, novinarima godine, pustili u prilogu grafikon (što je po novome najjači TV-novinarski argument u svemiru) koji govori o povećanoj gledanosti, Bruno Kovačević s vjetrom u kosi & kravati otpjevao je odu novoprobuđenom HTV-ovskom ponosu, Branko Lustig na kavi pohvalio filmski program prisavskoga hrta, i sve se to odvilo toliko brzo da mi u prvi trenutak nije bilo jasno odakle sad ta parada ponosa. No onda smo se našli u studiju sa Slavicom Babić i ministricom kulture Andreom Zlatar Violić i odjednom je postalo jasno: u tijeku je javna rasprava o novom Zakonu o HRT-u i svima je frka.

E, sad. Novi Zakon o HRT-u doista je složena tema i mnogo nas još nije potpuno sigurno što bi mislilo o njegovim najvećim izmjenama, no vrlo je jasno što misle HTV-ovci, jer dosad o toj temi nisu snimili ni sekunde u kojoj nisu po prijedlogu novoga zakona bacali drvlje i kamenje ili se barem prema njemu odnosili izrazito kritično. Bilo je zato zanimljivo vidjeti Slavicu Babić kako sinoć ministrici Zlatar postavlja izvrsna, provokativna pitanja koja bi svaki novinar trebao postavljati svakom ministru u vezi sa svakom mogućom temom, ali to na HTV-u još nikada nismo vidjeli. Ne sjećam se da je itko ikada u središnjem Dnevniku, recimo, Sanaderu postavljao pitanja: 'Niste li možda to-i-to stavili u službu politike i svoje stranke?', a s puno manje kritike odnosilo se i prema daleko manjim ribičicama u prijašnjim vladama. Da me se ne bi pogrešno shvatilo - meni je super to što je Babićeva žustro preispitala Zlatar, i to tako valja UVIJEK činiti sa svim ministrima i svim političarima, ali prati me neugodan osjećaj da to HTV-ovci jednostavno ne znaju činiti ni u jednoj situaciji u kojoj im vlastita fotelja nije pred izmicanjem. Drugim riječima, na HTV-u će se postavljati takva neugodna pitanja samo kada je potrebno obraniti status quo na HTV-u.

195836,194067,192557,188863
Slična se situacija ponovila i u sinoćnjem 'Otvorenom' s Hloverkom Novak Srzić, gdje smo o prijedlogu zakona saznali vrlo malo, ali bi zato i vanzemaljcima koji bi se slučajno našli u prolazu i dometu HTV-ova signala bilo jasno da se voditeljica te emisije odlučila kritički pozabaviti temom. Bolje upućeni primijetili su isto, ali su se pitali kako to da nije tako kritična i kako to da se ne pita što će se s takvim zakonom dogoditi kada padne HDZ-ovcima u šape (kao što je sinoć - neizravno i ne tim riječima - učinila) kada je riječ o nečemu što nije njezina urednička sinekura.

Kako god bilo, i Slavica Babić u Dnevniku i Hloverka Novak Srzić u Otvorenom sinoć su nam se svojski potrudile pokazati manjkavosti prijedloga novoga Zakona o HRT-u, upozoravajući posebno na to da će sada politika imati izravan utjecaj na HTV. Ne zvuči dobro. Pogotovo kada se uzme u obzir to da su njih dvije do svojih položaja došle po zakonu pod kojim politika nije smjela ni prismrdit' na Prisavlje. Sve samo neovisno. Mo'š mislit'!