SVESTRANA KANTAUTORICA

Antonija Šola: Volim pjesme koje dođu iz osjećaja mira i sreće

09.03.2017 u 18:49

Bionic
Reading

Skladateljica i kantautorica Antonija Šola uskoro s brojnim kolegama glazbenicima kreće na veliku turneju 'Radijsko srce' od travnja do lipnja 2017. godine. Jedna od najizvođenijih mladih autorica ispričala je za tportal sve o tom projektu, kako nastaju pjesme koje piše za sebe i druge poznate izvođače i tko prvi čuje ono što ona napiše

 

'Pjesma 'Dok slušam radio' najavna je pjesma za projekt 'Radijsko srce', zapravo festival izvođača koji su obilježili radijski eter. Zamišljen je da traje nekoliko godina te prati različite izvođače uz podršku radijskih mreža. Moj zadatak je bio odgovoran što se tiče pjesme za ovaj projekt jer sam željela u jednoj od njih sažeti osjećaj koji nam pruža radio, ali naravno kroz svoje iskustvo u kojem se može pronaći svatko od nas', ispričala nam je Antonija Šola.

Iza turneje 'Radijsko srce' stoji HURIN (Hrvatska udruga radijskih nakladnika), a u njoj sudjeluje velik broj glazbenika.

'Tu su moji kolege, prvenstveno Tony Cetinski, koji je zapravo izvođački nositelj cijelog projekta i svima je nama čast biti uz njega na sceni, zatim Pravila igre kao novi popularni bend na sceni, onda Damir Kedžo i David Temelkov, Lumineze, Radio Luksemburg i gosti iznenađenja, za svakog ponešto. Bit će mi zadovoljstvo nastupiti na ovim velikim koncertima s bendom te ćemo izvesti moje najpoznatije pjesme, pa i neke koje sam pisala za druge izvođače', najavila je kantautorica.

Kad je riječ o pisanju za druge, svakodnevno stiže pisati.

'Uvijek sam puna ideja, tako da i na putovanjima i prije koncerta uvijek ponešto napišem. Pripremam nekoliko novih suradnji, što s već etabliranim glazbenicima, što s novim imenima koja tek stvaramo', otkrila je.

Mnogi pisci, književnici i tekstopisci kažu da bolje pišu i da nastaju ljepše pjesme kad su u tužnom raspoloženju. Evo kako stvari stoje s njezinim pisanjem i inspiracijama.

'Ima nešto u tome da svaki pjesnik voli svoju bol, iako više volim kad me situacija inspirira, a često pišem i iz iskustva mojih prijatelja. Nekada me pokrene i samo jedna riječ iz nekog razgovora, ona koju pročitam u nekoj knjizi ili naprosto melodija koja mi se počne vrtjeti u glavi. Trenutno više volim pjesme koje dođu iz osjećaja mira i sreće', rekla je.

Njezine pjesme prvi čuju prijatelji i suradnici.

'Imam i nekoliko bliskih kolega koje odmah zovem, i u pola noći, pa onda komentiramo tekst ili glazbu ili viziju aranžmana. Znam da je pjesma dobra tek u trenu kada je čuje netko od njih', priznaje.

Antonija je puna ideja pa na putovanjima i prije koncerta uvijek ponešto napiše