INDIKATOR PROBLEMA

Znate li što sve može otkriti boja urina?

20.02.2014 u 10:17

Bionic
Reading

Znate li da boja urina može otkriti u kakvom je stanju vaš organizam? Iako većina nas osjeća nelagodu kada se govori o tjelesnim izlučevinama, činjenica je da su one važne za naše zdravlje

Boja limuna karakteristična je za razrijeđenu mokraću pri izlučivanju velikih količina urina. U tim slučajevima, količina mokraće veća je zbog veće količine tekućine koja se popije.

Intenzivna žuta boja često je uzrokovana uzimanjem lijekova protiv crijevnih nametnika, antibakterijskih lijekova u liječenju infekcija mokraćnih putova ili zbog uzimanja riboflavina-vitamina B2.

Žuto-narančasta
boja karakteristična je za koncentriranu mokraću pri izlučivanju smanjenih količina urina. Količina izlučene mokraće u tim je slučajevima manja od normalne zbog povećanog znojenja, povišene tjelesne temperature ili dehidriranosti izazvane povraćanjem ili proljevom.

Ružičasto-crvenu boju mokraće mogu uzrokovati neke namirnice (cikla, borovnica, neke vrste gljiva) ili slatkiši koji sadrže anilin. Međutim, tako će mokraću obojiti i krv. Uzrok može biti i prevelika koncentracija urata, odnosno mokraćne kiseline koja potječe iz hrane, bubrežna insuficijencija ili ulozi (giht).

Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.