PREPUNO BAKTERIJA

Znate li što je prljavije i od zahodske daske?

24.05.2012 u 12:28

Bionic
Reading

Prije nego što razmotate sendvič na uredskom stolu ili u uredskoj kuhinji, možda bi bilo dobro da pročitate ovaj tekst. Površine s najvećim zdravstvenim rizicima u vašem uredu su upravo ta dva mjesta, tvrdi se u novoj studiji

U istraživanju, koje je provela tvrtka Kimberly-Clark Professional i dr. Charles Gerba, mikrobiolog sa Sveučilišta u Arizoni, uzeto je 5.000 brisova na površinama u uredskim zgradama koje koristi ukupno 3.000 ljudi. Analizom su se htjele utvrditi

razine adenozin trifosfata (ATP), koji se može pronaći kod životinja, plijesni, bakterija i stanica povrća.

Razina ATP-a indicira koliko su na površini prisutni mikroorganizmi. Ako je na nekoj površini razina ATP-a 300 ili više, smatra se mogućim rizikom za bolesti. Razina iznad 100 znači da bi površina svakako mogla biti čišća.

U istraživanju je otkriveno da su površine u uredskim blagovaonicama i na često korištenim stolovima imale najviše razine ATP-a. Telefoni i računalni miševi imali su razinu višu od 100.

'Iako studija nije izravno dovela u vezu razinu bakterija i pojavu bolesti, viša razina ATP-a pokazuje da na tom prostoru ima više bakterija, tako da su veći izgledi biste mogli naići na neki organizam zbog kojeg možete oboljeti', kaže dr. Charles Gerba. Za usporedbu, razina ATP-a na WC dasci je manja od 200, a čak je 400 puta više bakterija na uredskim površinama nego na WC dasci.

'Najsigurnije mjesto od bakterija u uredu je WC daska. To je zato što nitko ne čisti svoja računala', tumači dr. Gerba. Među opasna mjesta u uredu spadaju ručke na hladnjacima i slavine na umivaonicima, piše Huffington Post.