PRAZNIK LJUBAVI

Znate li ove činjenice o Danu zaljubljenih?

14.02.2014 u 13:00

Bionic
Reading

Za neke je Valentinovo samo lukav trgovački trik dok mu se drugi vesele i obilježavaju ga poklonima ili romantičnim izlaskom. Bez obzira što mislite o tom prazniku, evo nekoliko manje poznatih stvarčica o Danu zaljubljenih

Najveličanstveniji ljubavni poklon je Taj Mahal u Indiji. Sagradio ga je vladar Shahjahan u sjećanje na svoju preminulu suprugu koja je umrla pri porodu. On stoji kao simbol vječne ljubavi. Gradnja Taj Mahala započela je 1634. i trajala je gotovo 22 godine, a ukupno je na izgradnji ove veličanstvene građevine radilo 20 tisuća ljudi.

Verona, talijanski grad u koji je Shakespeare smjestio radnju 'Romea i Julije', svake godine primi oko 1000 pisama uoči Valentinova, adresiranih na - Juliju.

Možda ne znate, ali čak 40 posto ljudi ima negativne konotacije povezane s Danom zaljubljenih! Ni mnoge slavne face nisu baš oduševljene ovim praznikom pa tako američka pjevačica Carrie Underwood kaže: 'Ja sam protiv Valentinova. Netko vas treba 365 dana u godini voljeti i obasipati znakovima pažnje, a ne samo na Dan zaljubljenih. To mi se čini besmislenim.'

Kao simbol romantične ljubavi uvriježilo se srce, jer su mnoge drevne kulture i civilizacije vjerovale da ljudska duša živi u srcu. Srce se povezuje s ljubavi jer su stari Grci i Rimljani vjerovali da se onaj koga pogodi ljubavna strelica odmah zaljubi.

Smatra se da slavljenje Valentinova potječe od svetkovine rimskog boga plodnosti Fauna (tzv. luperkalije). 

Najstarija poslana čestitka za Valentinovo ona je iz 1415. godine, a poslao ju je vojvoda od Orleansa svojoj supruzi kada je bio zatočen u londonskoj tamnici Tower of London.

Prema jednom vjerovanju, Valentinovo je dobilo ime po svećeniku Valentinu koji je vjenčavao parove usprkos carevoj zabrani, što ga je na kraju koštalo glave. 

Istraživanje je pokazalo da će čak oko 15 posto Amerikanki same sebi kupiti i poslati cvijeće za Valentinovo!