JESU LI VAM POZNATE

Znate li koje su najčešće zablude o njezi kose?

21.07.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Vjerojatno ste i sami čuli bezbroj beauty savjeta, a posebno onih vezanih uz kosu. Jeste li se zapitali jesu li svi istiniti?

Zabluda: Kosa brže raste ako se češće šiša.
Šišanje ne utječe na debljinu vlasi niti može pospješiti njihov rast. Naravno, ukoliko puštate kosu, ne zaboravite na redovito skraćivanje ispucanih vrhova jer oni nisu nimalo lijep prizor.

Zabluda: Rep ili pletenice ne mogu naštetiti kosi.
Možda ne znate, ali ako svaki dan nosite rep ili pletenicu, to opterećuje vašu kosu i vlasi čini krhkijima. Zato obavezno koristite gumice koje nemaju metalne dijelove te preparate koji će je hidratizirati kako bi se spriječilo njeno lomljenje i pucanje.

389541,389507,388939,389432Zabluda: Ako često perete kosu, vlasi će vam više ispadati.
Pranje kose nema veze s ispadanjem vlasi. No ako vam ispadne više od 100 vlasi dnevno ili ako primijetite neuobičajeno ispadanje kose (a ne odnosi se na ono pojačano u proljeće ili ljeto), trebali biste posjetiti dermatologa.

Zabluda: Ako čupate sijede vlasi, povećat će se količina sijedih dlaka na tom mjestu.

Ne postoji nikakav znanstveni dokaz za to da čupanje sijedih dlaka utječe na izrastanje novih sijedih vlasi. Ipak, izbjegavajte ovu naviku jer biste čupanjem mogli oštetiti korijen dlake.

Zabluda: Ako operete kosu većom količinom šampona, bit će sjajnija.

Nemojte bespotrebno trošiti šampon! Ono što je dovoljno za pranje puno je manje nego što mislite (za kratku do srednje dugu kosu dovoljna je veličina lješnjaka, a ako imate dugu kosu, povećajte količinu šampona). Važnije je temeljito isprati kosu mlakom vodom (a za sjaj i završnim hladnim mlazom).

Zabluda: Oštećena kosa može se 'popraviti' sama od sebe.

Kosa se ipak ne može sama regenerirati. Premda se neki proizvodi reklamiraju navodeći da mogu oporaviti kosu, radi se samo o vanjskom efektu kako bi izvana izgledala sjajno i zdravo (u biti se radi o privremeno 'zalijepljenim' vrhovima) zbog dodatka silikona, no problem ostaje. Ako je kosa jako uništena stalnim bojanjem, pramenovima i peglanjem, jedino je rješenje, nažalost, šišanje.

Zabluda: Feniranje i peglanje ne oštećuju kosu.

Nažalost, kosa ne voli visoke temperature. Zato, kad je fenirate ili peglate, uvijek to činite na najnižim temperaturama. Zatim je nahranite preparatima koji su namijenjeni tretiranoj kosi.