INSPIRACIJA U DVORCU

Znate li koja se priča krije iza nastanka logotipa najpoznatijeg modnog brenda?

16.08.2019 u 06:32

Bionic
Reading

Na modnoj sceni gotovo da ne postoji logo brenda toliko prepoznatljiv poput onoga francuske modne kuće Chanel, no priča o njegovom nastanku mnogima je nepoznanica

Uobičajena je pretpostavka da je logo brenda Chanel nastao tako da je njegova osnivačica, Gabrielle Chanel, jednostavno obrnula i ispreprela svoje inicijale, no priča o njegovom nastavku mnogo je dublja.

Prevladavajuća teorija je da je Gabrielle 'Coco' Chanel logotip za vlastiti brend prvi put osmislila 1925. godine, nekih 15 godina nakon što je započela svoj, danas naveliko poznati, modni biznis.

  • +2
Chanelove torbe Izvor: Profimedia / Autor: tportal montaža/ Mihaela Maras

Do ideje za logo modno kuće, Coco je došla nakon posjeta dvorcu Château de Crémat u Nici gdje je često posjećivala zabave koje je organizirala njezina bliska prijateljica i tadašnja članica visokog francuskog društva, Irene Bretz.

Spomenuti dvorac, koji je danas otvoren za posjetitelje, posjeduje set zasvođenih lukova ukrašenih prekrasnim vitražima. Riječ je o zamršenom umjetničkom radu na spomenutim prozorima koji su poslužili kao glavna inspiraciji dizajnerici Coco Chanel za kreiranje prepoznatljivog modnog logotipa.

  • +10
Najpoznatiji modni citati slavne Coco Chanel Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Uz niz geometrijskih uzoraka i isprepletenih krugova, navedene prozore samo je predstavništvo modne kuće prozvalo Gabriellinim glavnim izvorom inspiracije za sada već legendarni logotip.

Gotovo da ne postoji zaljubljenica u modu koja ne priželjkuje barem jedan od mnogobrojnih Chanelovih komada sa istaknutim logom kuće. Iako se najčešće ističe na modnim dodacima poput torbi i nakita, danas krasi komade od kupaćih kostima pa sve do obuće.