VIRTUALNI VODIČ HRVATSKE

Znamenitosti, smještaj i provod na jednom mjestu

16.03.2012 u 00:52

Bionic
Reading

Sve potrebne turističke informacije odavno se mogu dobiti na mnogo stranih aplikacija za smartphone i internetskih adresa, no u posljednje vrijeme i u Hrvatskoj se razvijaju multimedijalne inovacije koje olakšavaju prikupljanje podataka o ponudi i atrakcijama koje vrijedi istražiti

Mobilnim aplikacijama informacije su dostupne u svakom trenutku, a osim osnovnih podataka o mjestima koja obilazite s telefonom, laptopom ili tabletom u ruci možete doznati i kako do njih stići i gdje se smjestiti.

Najbolje iz Hrvatske na mobilnom zaslonu

Prije dvije godine otok u obliku srca Galešnjak se pojavio među 14 nevjerojatnih pojava koje je snimio Google Earth

Croatia Top 100 naziv je aplikacije za mobitele smartphone koja na najjednostavniji način prikazuje najbolje što Hrvatska ima za ponuditi od zabave, restorana, hotela, običaja, jela i odredišta. Aplikacija je, kao i ostale koje navodimo, dostupna za besplatno skidanje putem Google Play Android Marketa. Za odabrane objekte i odredišta daje kratak opis i fotografije, GPS lokaciju mjesta, rutu kako doći do opisane lokacije te linkove na više sadržaja na drugim adresama. Croatia Top 100 dostupna je na čak 15 jezika, a uz hrvatske bisere otkriva i ne tako poznate posebnosti poput skrivenih plaža ili autohtonih jela.

Croatia.hr je aplikacija koja omogućava jednostavan pregled i korištenje sadržaja preuzetih sa službenih web stranica Hrvatske turističke zajednice, www.hrvatska.hr, pristup općim informacijama o našoj zemlji, njezinim prirodnim i kulturnim ljepotama, aktivnostima, turističkim regijama, sportskim, zabavnim i kulturnim manifestacijama itd. Aplikacija može raditi u offline načinu rada, bez pristupa internetu. Croatia.hr ujedno služi i kao virtualni turistički vodič, jer kad kamera mobilnog telefona 'uhvati' neku znamenitost na zaslonu se pojave informacije o traženom objektu. Stranice HTZ-a sadrže i pretraživač smještaja, koji omogućuje odabir putem tražilice, ali i pozicije odabrane na Googleovoj karti.

Odmor možete isplanirati i putem Cro Tourist Guide Android aplikacije koja može pretraživati hotele, apartmane, sobe, hostele, kuće, svjetionike, vile, odredišta, otoke, prirodne znamenitosti. Tražena informacija može se prikazati na karti, pretražiti po ključnim riječima ili vrsti odredišta. Također, prikazana je i udaljenost traženog mjesta od vaše trenutne lokacije, a podaci o smještaju mogu se zatražiti e-mailom i telefonom.

Sve bitne informacije o 40-ak turističkih mjesta, najboljim restoranima i plažama u blizini te stvarima koje morate posjetiti donosi i Croatia Travel Guide. Ova aplikacija ukratko vas upoznaje s povijesti odabranog mjesta i otkriva njegovu lokaciju na karti, vrijeme, načine kako do njega doći, što tamo jesti, piti i gdje se zabaviti. I ova se aplikacija može koristiti i bez pristupanja internetu, što dodatno pojednostavljuje i pojeftinjuje potragu za informacijama.

Virtualni gradski vodiči

Grad Zagreb ima GPS putni vodič koji posjetiteljima pomaže u snalaženju i obilasku grada te omogućuje detaljan, jednostavan, brz i pregledan prikaz raznih zanimljivih destinacija. Turisti se njime mogu koristiti kako bi pronašli tražene znamenitosti, smještaj, restorane i zabavu u metropoli i pritom se ne izgubiti. Vodič sadrži 200 interesantnih točaka podijeljenih u različite kategorije. Svaka točka sadrži kratki opis, fotografiju, lokaciju s točnim koordinatama te kontakte (adresu, broj telefona, broj faksa, web i e-mail adresu) i druge potrebne informacije.

I posjetiteljima Zadra omogućeno je virtualno razgledavanje. Svaki gost može na zaslonu svog mobilnog uređaja upoznati grad i njegove znamenitosti, ali i dobiti sve potrebne turističke i servisne informacije. U aplikaciji se može pronaći više od 200 znamenitosti, svaka točka interesa sadrži fotografije, opis, kontakt podatke, a najzanimljivije i kratke video zapise. Aplikacija se nudi na engleskom, njemačkom i hrvatskom jeziku.

Adria Guide je putni vodič koji i posjetiteljima Rijeke omogućuje pronalaženje i detaljno upoznavanje zanimljivih lokacija. Vodič je dostupan na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku te nudi preko 300 interesnih točaka s brojnim servisnim informacijama kako bi posjet i boravak u Rijeci bili što zabavniji.

Među prvima je elektronski vodič dobila i Kutina. Adria Guide Kutina u 55 točaka predstavlja znamenitosti, turističke sadržaje i gastronomsku ponudu. Elektronski vodič može se, kao i u drugim gradovima, koristiti i na GPS uređajima.

Uz pomoć aplikacije snalaziti se možete i u Nacionalnom parku Krka. Zahvaljujući interaktivnoj karti samo jedan klik je dovoljan da biste se orijentirali u prostoru i doznali sve podatke o atraktivnoj flori i fauni, dok se izravnim pozivom možete informirati o ugostiteljskim i zabavnim sadržajima.

Prometne informacije

HAK nudi aplikaciju o trenutnom stanju na cestama

Putujete li po Hrvatskoj automobilom, sve informacije o prometu jednostavno je doznati putem HAK-ove aplikacije koja nudi trenutno stanje na cestama, graničnim prijelazima i trajektnom prometu, informacije o ograničenjima i zabranama vožnje, prometnu prognozu, slike s više od 150 kamera, pozicije policijskih radara i cijene goriva. Aplikacija sadrži i modul Pomoć na cesti, gdje se pozivom na besplatni broj 1987 omogućava da Kontaktnom centru HAK-a pošaljete trenutnu GPS lokaciju i spasilačkom timu omogućite brz dolazak. HAK nudi i Pomoć na moru, jer aplikacija šalje SMS s koordinatama mreži pomoći i dostave na moru EmergenSea.

Situaciju na letovima hrvatske zrakoplovne kompanije možete doznati na aplikaciji Croatia Airlinesa. Ovdje se može provjeriti status bilo kojeg leta, pretraživati mreže letova te dobiti informacije o poslovnicama Croatia Airlinesa, prijavi za let, prtljazi, autobusnim linijama prema zračnim lukama i slično.

Hrana i vino

Prvi mobilni gastronomski vodič kroz Hrvatsku zove se Taste of Croatia, a izradilo ga je nekoliko blogera koji preporučuju isključivo mjesta koja su sami posjetili. Bogatstvo osobnog iskustva trebalo bi pomoći korisnicima da u slučaju kada žele pojesti nešto kvalitetno i izvorno dobiju vrijednost za novac. Ipak, baza podataka, isključivo na engleskom jeziku, zbog toga je ograničena.

Što se vina tiče, u ponudi je jedino aplikacija Vodič za vina koji predstavlja isključivo proizvode vinarija u sustavu Badela 1862.