NE IGNORIRAJTE IH

Znakovi koji otkrivaju da će vas prevariti

28.06.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Prethodna istraživanja pokazala su da je nevjera jedan od vodećih uzroka razvoda, no pitanje koje se neminovno postavlja jest – što to zapravo navodi na nevjeru? U novoj studiji znanstvenici su razotkrili zašto žene u braku varaju

Istraživači Michelle Jeanfreau, Anthony Jurich i Michael Mong proveli su istraživanje u kojemu su sudjelovale četiri žene u dobi od 24 do 51 godine koje su varale svoje supružnike i čiji su brakovi kasnije završili razvodom. U dubinskoj analizi studije, objavljene u časopisu Contemporary Family Therapy, istraživači su otkrili tri zajednička faktora rizika koji su pridonijeli nevjeri, prenosi Huffington Post.

Nedostatak kvalitetno provedenog vremena s partnerom

Prema rezultatima studije, sve četiri žene su izrazile želju da više vremena provode sa svojim muževima, no to im je vrlo često bilo uskraćeno te su se zbog toga osjećale kao da su tek drugi ili čak treći prioritet u poslovnom ili društvenom životu svojih partnera. Žene koje su sudjelovale u istraživanju, prema objašnjenju znanstvenika, osjećale su kao da njihovi muževi nisu imali jednaku želju zadržati čvrstu vezu u braku, što ih je pak učinilo sklonima da tu bliskost potraže negdje drugdje, izvan braka.

Nesposobnost rješavanja sukoba
Nemogućnost komuniciranja vrlo često dovodi do nemogućnosti rješavanja nesporazuma i sukoba. Istraživanje je pokazalo da nedostatak rješavanja sukoba ili uvođenja promjena u budućem ponašanju žene čini frustriranima te zabrinutima jer, unatoč uočavanju problema, pojavljuje se nedostatak njihova rješavanja. Znanstvenici su u istraživanju zaključili da je upravo nedostatak komunikacije preteča varanja. 'U svakom slučaju, privlačnost bračne nevjere kod žena počela je rasti nakon što su neriješena pitanja i dalje predstavljala izvor sukoba s partnerom, što je pak žene posve udaljilo od njihovih tadašnjih supruga', navode znanstvenici.

Nedostatak pažnje
Tijekom studije znanstvenici su uočili kako su sve žene u istraživanju žudjele za većom razinom intimnosti u brakovima, a nakon nekog vremena tu prazninu su upotpunile novim partnerom. Žene su u istraživanju navele kako im je u braku nedostajalo fizičkog kontakta, poklanjanja pažnje i pozornosti. Nakon što su dobile osjećaj da supruzi ignoriraju te njihove potrebe, istraživanje je pokazalo da su žene to potražile izvan braka.

Što to zapravo znači?
Prema riječima znanstvenika, ni jedna od žena nije aktivno tražila partnera s kojime će prevariti supruga. No s vremenom, kako je pokazalo istraživanje, žene su u takvim brakovima postale sve frustriranije, a partner s kojime su imale aferu bio je sve privlačniji. Stoga, kada se ukazala mogućnost za izvanbračnu aferu, žene su znatno manje oklijevale. Naravno, svaki brak je drugačiji i poseban, no autori studije zaključuju da ova tri specifična tri elementa mogu u ranoj fazi otkriti upozoravajuće znakove te bračnome paru dati mogućnost da na vrijeme pokuša spasiti brak.