SAVJETI GLOBETROTTERA

Zgode i nezgode s putovanja slavnih

24.11.2008 u 15:08

Bionic
Reading

Uz elitu svjetske mode i estrade u stranim zemljama uživaju i poznati iz Hrvatske. Nekima od njih događalo se da im putovanje iz snova pokvari trovanje hranom, a kao najvažnije dijelove prtljage izdvajaju ugodne cipele, dobar turistički vodič i fotoaparat

'Na putovanjima volim pješačiti i čim više obići pješice, a za to je najvažnije biti u ugodnim cipelama ili tenisicama', kaže voditeljica s Nove TV Mirna Maras. Kao svoje najdraže putovanje pamti odlazak u Portugal i New York. U grad koji nikada ne spava planira se vratiti što prije kako bi vidjela neke znamenitosti koje su joj prvi put promakle.

Za putovanje joj je uvijek draže ljeto nego zima, jer ne voli hladnoću i kratke zimske dane. Ipak, iz sunčanih područja pamti i neke od najružnijih trenutaka daleko od doma. U Tunisu je tako danima povraćala i bila bolesna, vjerojatno zbog lokalne hrane ili pića na koja doma nije navikla.

Trovanje hranom u Tunisu pokvarilo je i jedan tinejdžerski izlet poznatoj manekenki, a odnedavna i glumici Kelly Brook. Kaže da nikada u životu nije bila bolesna kao kada se sa 16 godina otrovala hranom u Tunisu i bila prisiljena ostati u sobi bez klimatizacije. Svojim najljepšim putovanjem Kelly smatra romantičan izlet na talijansko jezero Garda kod Verone u kojoj ju je oduševio rimski amfiteatar.

Osim kulturnih znamenitosti obožava i plaže, pa u omiljene zemlje ubraja Grčku. 'Tamo imaju prekrasne plaže, plavo more i romantična sela s tavernama u kojima serviraju odličnu ribu', kaže Kelly.

Lokalnim specijalitetima posebno je sklona voditeljica i televizijska novinarka Nevena Rendeli, koja smatra da se preko hrane najbolje upozna podneblje u kojem se zateknete. 'Trudim se probati sve, ali nešto novo izbjegavam naglo jesti, da vidim kako će mi prijati', kaže Nevena.

Svojim najdražim putovanjem smatra odlazak u Tajland, kamo bi se vrlo rado ponovno vratila. Prije još jednog odlaska u tu egzotičnu zemlju, ovih će dana otputovati u Berlin. 'Svako putovanje ima neku priču i u svakom uživam na određeni način.' Jedino što u budućnosti ne želi ponoviti su duga putovanja vlakovima kroz Mađarsku, koji su joj u ružnom sjećanju još iz najmlađih dana.

Nevena nikamo ne ide bez dobrih turističkih vodiča, kojima je, kako kaže, opsjednuta.

Slično misli i mlada škotska kantautorica Amy Macdonald. 'Moja je mama uvijek na obiteljske odmore nosila deset različitih vodiča. Nikada nisam razumjela zašto, sve dok prvi put nisam otišla sama', kazala je Kelly. I nju najneugodnije putno iskustvo vezuje uz školske dane, kada je s ekipom iz srednje škole otputovala u Francusku. Nakon divnog Pariza dojam je pokvarilo loše vrijeme u Le Touquetu.

Najljepše joj je, prisjeća se, bilo kada je s obitelji 1999. tri tjedna putovala po američkoj unutrašnjosti – od New Yorka do San Francisca, kroz pustinju do Las Vegasa i dalje do nacionalnih parkova.

S putovanja po SAD-u upravo se vratila i popularna sinoptičarka s Nove TV Ana Bago. Nakon obilaska Arizone, Nevade i Kalifornije još uvijek je pod dojmom, pa to smatra svojim najboljim putovanjem. Kako nešto važno ne bi propustila vidjeti ili doživjeti, prije svakog odlaska informacije prikuplja na internetu. 'Osim osnovnih informacija ne trudim se previše planirati. Stvarima ponekad treba jednostavno pustiti da se dogode', kaže Ana. Sa svakog putovanja vrati se s hrpom fotki, koje su joj najdraža uspomena, pa fotić, uz kreditnu karticu, nikada ne ostavlja doma.

Za dobar provod nije joj presudan dobar hotel, jer 'bilo je i bezbroj odličnih trenutaka u hostelima ili nezaboravnih noći pod šatorima na raznim festivalima'.

Hoteli su ipak bitni Naomi Campbell, koju kao pravu crnu panteru najviše privlači Afrika. 'Jednostavno obožavam Afriku', izjavila je Naomi, koja kao svoje najbolje putovanje izdvaja posjet Keniji. Osim Afrike najbolji odmor doživjela je na Jamajci, gdje se tako opustila da 'nije htjela otići'.

Na sljedećem putovanju želi posjetiti Brazil i uživati u ljepotama Amazone, koja je oduševila glumicu Aliciu Silverstone.

Najljepšim dijelom Amazone Alicia smatra gornji tok te rijeke, na području Perua, koji je posjetila s tadašnjim dečkom, a sada mužem Christopherom Jareckim i country zvijezdom Williejem Nelsonom. Iako je sklona divljini, na put nikada ne ide bez šljiva 'umeboshi' i omiljenog čaja 'kukicha', koji joj vraćaju snagu i pomažu kod glavobolje.

Budući da i ona na putovanjima najviše voli pješačiti, vodi računa o ugodnoj obući, a osim hodanja draga joj je i vožnja na biciklu. Lijepa iskustva na dva kotača doživjela je, kaže, na otoku Man gdje je prilikom jednog snimanja sate provodila upoznavajući biciklom otok između Engleske i Irske.