NE POMAŽE NI DEZODORANS

Žene uvijek mogu namirisati miris muškog tijela

08.04.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Žene definitivno imaju bolji osjet mirisa od muškaraca, jer istančanom ženskom nosu ne može promaći čak ni miris muškog tijela 'zamaskiran' dezodoransom, potvrdila su nova istraživanja

U eksperimentima se pokazalo da je žene puno teže zavarati od muškaraca kada je miris tijela u pitanju. To je vjerojatno zato jer su žene puno bolje u podsvjesnom detektiranju kemikalija u muškom mirisu, a koje im daju informacije o potencijalnoj kvaliteti tog muškarca.

Istraživanje je provedeno u centru Monell Chemical Sense u Philadelphiji gdje su testirali muški i ženski osjet mirisa, i to u situaciji kada su bili izloženi mirisima tijela, kao i kada je miris tijela zamaskiran različitim umjetnim mirisima.

Istraživanje je vodio dr. Charels Wysocki, bihevioralni neuroznanstvenik koji kaže: 'Jako je teško blokirati žensku svjesnost tjelesnog mirisa. No kod muškaraca to uopće nije problem. Naša istraživanja navode na zaključak da ljudski znoj krije informacije koje su od posebne važnosti ženama. Time se može objasniti zašto je tako teško blokirati žensku percepciju slatkih mirisa.'

Znoj ispod pazuha mirisao je jednako snažno i ženama i muškarcima, no kad je prekriven mirisom dezodoransa, žene su zbunila samo dva od 32 mirisa, dok je muškarce uspjelo zbuniti 19 mirisa. Muški miris tijela također je puno teže prikriti nego ženski znoj iako se po jačini mirisa muški i ženski znoj ne razlikuju. Zbog toga je polovica mirisa uspješno prekrivala ženski znoj, dok je samo 19 posto mirisa uspješno smanjivalo miris muškog znoja.