TAJNE ŽENSKOG ORMARA

Žene prosječno imaju 11 pari cipela koje nikada neće nositi

02.05.2011 u 09:55

Bionic
Reading

Nije samo Victoria Beckham ta koja ne može odoljeti novim, istodobno potpuno nepotrebnim cipelama. Gotovo svaka žena ima kolekciju cipela koje nikada neće osjetiti asfalt, sugerira novo istraživanje. Trećina pak žena kupila je cipele krive veličine samo zato što su im se sviđale

Naime, žene u Velikoj Britaniji, u prosjeku, posjeduju 20 pari cipela, a od toga je 11 skriveno u garderobi čekajući pravu priliku da ih se obuje.

Unatoč tomu što je više od polovice njihove obuće u ormaru, većina će žena i dalje njegovati svoju ovisnost o cipelama, kupujući osam novih parova godišnje.

Gotovo trećina od 3.000 žena ispitanih u istraživanju koje je provela osiguravajuća kuća Co-operative Insurance priznala je da kupi cipele krive veličine samo zato što su im se svidjele. Prema rezultatima istraživanja, Britanke će u prosjeku potrošiti 38 funti na novi par, odnosno godišnje će potrošiti 288 funti na cipele. Ipak, deset posto anketiranih priznalo je da godišnje potroši na cipele više od 600 funti.

'Objašnjenje je jednostavno - cipela će održati sva obećanja koja je dala i ispuniti očekivanja', tvrdi Jo Hemmings, autorica knjige 'Cipele i šoping'.

'Par novih cipela može promijeniti izgled odjevne kombinacije, vizualno produljiti noge i učiniti nas višima i vitkijima. Možemo dobiti nekoliko kilograma, no cipele će nam uvijek pristajati', pojašnjava Hemmings.

Polovica ispitanica kaže da će kupiti cipele zbog nove odjeće, više od trećine reklo ih je da kupuje cipele da se razvedri, a 10 posto njih kupovinu  je objasnilo opsesijom cipelama. Lee Mooney, šef osiguravajuće kuće Co-operative Insurance, kaže da su ih rezultati ankete zapanjili.

'Fantastično je računati koliko bi zbirka cipela prosječne žene mogla biti vrijedna', kaže Mooney. Prema rezultatima istraživanja, većina žena nosit će cipele tri godine prije nego što ih baci, iako više od petine žena ne može podnijeti bacanje omiljene obuće te je čak 21 posto žena priznalo da nikada ne baci stare cipele.