KONAČNO DOKAZANO

Žene bolje parkiraju od muškaraca

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.01.2012 15:23
  • Objavljeno 30.01.2012 u 08:41
žena parkiranje

žena parkiranje

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Unatoč uvriježenom mišljenju da parkiranje automobila treba prepustiti muškarcima, novo istraživanje pokazuje da ženama, doduše, treba više vremena, ali su generalno vještije u tome

Većina muških vozača to nikada neće prihvatiti, a vjerojatno će biti i žena koje će biti sumnjičave, ali nova studija utvrdila je da su žene zapravo bolje u parkiranju nego muškarci.

Premda im treba više vremena da obave tu radnju, bolje su u pronalaženju slobodnih mjesta i centralnije pozicioniraju aute nego muškarci, piše The Independent.

Istraživanje je provedeno na 2500 vozača, a stručnjaci su ocjenjivali različite elemente njihova umijeća parkiranja i zbroj bodova donosio je maksimalnih 20. Žene su u prosjeku osvojile 13,4 boda, a muškarci 12,3.

Takav ishod nisu očekivale ni vozačice, jer samo 18 posto njih je prije izlaska na test smatralo da bolje parkiraju od muškaraca.

Prva ocjenjivana vještina bila je sposobnost pronalaženja slobodnih mjesta. Pokazalo se da nestrpljivi muškarci često propuštaju moguća mjesta jer voze prebrzo kroz parkiralište. Ženski stil je sporiji, što znači da bolje uočavaju je li neko mjesto prazno ili neki vozač upravo napušta parking.

Sljedeća disciplina bila je parkiranje. Oko 39 posto žena odabralo je parkiranje unatrag (što je svakako najbolji način), za razliku od 28 posto muškaraca. Muškarci manje teže savršenstvu – svega 29 posto je popravljalo poziciju automobila nakon što su se parkirali, za razliku od 56 posto žena. Rezultat je to da su automobili žena bili u znatno većem broju slučajeva parkirani na središnjoj poziciji.

Ipak, muškarci su brži. Vozačice su parkirale prosječnu 21 sekundu, dok je vozačima trebalo 16 sekundi. Ako temeljem tog rezultata računamo koliko vremena u životu provedemo parkirajući, utvrdit ćemo da muškarci parkiraju 9, a žene 12 dana.

Također, studija je pokazala da se muškarci vole praviti važni kada voze žene: često se guraju u usko parkirno mjesto, čak i kada je u blizini veće i prostranije.

Ako naši vozači ne mogu prihvatiti te rezultate, uvijek se mogu tješiti time da je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi