LUDI PROVOD NA JADRANU

Želite uzbudljiviji odmor? Evo što vam je činiti

  • Autor: A.M.
  • Zadnja izmjena 17.08.2012 11:29
  • Objavljeno 17.08.2012 u 09:40
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Lješkarenje uz more i sunčanje na plažama sigurno nije ljetni izbor za ljubitelje adrenalina koji u svakom slobodnom trenutku žele istražiti nešto novo ili napuniti baterije ekstremnim vratolomijama

U gotovo svim turističkim mjestima na raspolaganju su mnoge uzbudljive aktivnosti na vodi, pod zemljom ili u zraku.

Ronjenje

Najpopularnija ljetna zabava, a i prva asocijacija na aktivan morski odmor, mnogima je ronjenje. Hrvatska obala savršena je za ljubitelje podvodnih arheoloških nalazišta i brodskih olupina od antike do novijih vremena.

Istarsko podmorje posebno je popularno zbog svoje plitkoće, a najveća atrakcija je olupina austrougarskog broda Baron Gautsch nedaleko od Rovinja. Uz obale poluotoka mogu se pronaći i mnoge druge olupine domaćih, talijanskih i britanskih brodova.

Za ronioce koji vole istraživati podvodne zidove i grebene atraktivni su najsjeverniji otoci Kvarnera, dok su na srednjem Jadranu najpopularnije ronilačko odredište Kornati, na kojima se uvijek može naći mirna lokacija zaklonjena od valova i vjetra. Veliki otoci srednje Dalmacije dobro su pokriveni ronilačkim centrima, posebno uz područja najzanimljivijih lokacija oko Čiova, južne obale Šolte, Brača, Hvara, Paga i Dugog otoka. Posebno mjesto na tom području zauzima otok Vis, bogat atraktivnim ronilačkim lokacijama i brodskim olupinama, ali i špiljama poput one na Biševu

Posljednjih godina sve je popularnije i speleo ronjenje.

Speleologija

Budući da joj je obala cijelom dužinom na krškom području, Hrvatska ima više od 8.500 špilja i jama. Više od pola ih je neistraženo i nepoznato. Neke su osvijetljene i imaju uređene staze pa su dostupne i posjetiteljima bez speleološkog iskustva. Speleološka društva, klubovi i speleo odsjeci planinarskih društava na svoje ekspedicije vode i amatere.

Od popularnijih špilja blizu mora mogu se izdvojiti Lukina jama na Velebitu, rijetko mjesto na kojem možete vidjeti čovječju ribicu, Šandalji kraj Pule s najstarijim nalazima pračovjeka Homo erectusa, Zmajeva špilja na Braču i špiljski oltari kraj pustinje Blaca.

Najdublji speleološki objekt otvoren za turiste je špilja Lokvarka, koja je prije ljetne sezone uređena i nanovo otvorena za posjetitelje.

Biciklizam

Hrvatska je po mišljenju stranih medija jedno od najzanimljivijih svjetskih odredišta za ljubitelje biciklizma, uz bok francuskoj Provansi. Naša posebnost su raznolike staze koje zadovoljavaju svačiji ukus i razinu vještine bicikliranja. Seoske ceste, šumski putovi i staze kroz polja i vinograde vode do mjesta koja nisu u programima uobičajenih turističkih obilazaka.

U nacionalnim parkovima i parkovima prirode označene su i opisane kružne biciklističke staze, a za putovanja biciklom su otvorena sva područja od dolina i brda sunčane Istre do dalmatinskih otoka koji su nešto manje zeleni, ali su istovremeno okruženi očaravajućim morskim plavetnilom. Svako brdo i planina imaju odlične terene za brdski biciklizam. Za teže uspone i adrenalinske spustove dobar su izbor Učka, planine Gorskoga kotara, Žumberak ili pak putovi kroz Vinodol na Veliku Kapelu, iz Like na Velebit, u brdskim predjelima između dalmatinskih rijeka te na kopnenoj strani Biokova.

Željko Mršić

Željko Mršić

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Mršić

Rafting na Zrmanji nudi obilje zabave
Let padobranom, zmajem ili balonom

Ljubitelji visina mogu birati žele li letjeti padobranom, zmajem ili balonom. Planine uz obalu i sunce stvaraju prvoklasne letačke uvjete, a za njima ne zaostaju ni otoci. Područja najvećih letačkih pustolovina su Učka i Ćićarija u Istri, Gorski kotar, Velebit, Mosor i planine Dalmatinske zagore do Dinare, a još južnije - Biokovo, Rilić i poluotok Pelješac. Škole i tečajeve vode letači i padobranci okupljeni u klubovima i privatnim školama letenja. Oni vode škole i tečajeve, organiziraju ture te sudjeluju u međunarodnim natjecanjima.

Najbolji su izvor korisnih informacija - o prijavljivanju letova, ishođenju dozvola, meteorološkoj situaciji i specifičnim zahtjevima pojedine zone letenja.

Planinarenje

Litice uz more oduševljavaju i ljubitelje planinarenja, a poseban ljetni izazov je uspon na vrh Biokova, Sv. Juru iznad Makarskog primorja. Iako je u njegovu podnožju možda i 40 stupnjeva, na vrhu treće najveće planine u Hrvatskoj temperatura pada na dvadesetak stupnjeva, a noći su hladne i vjetrovite. Mnogi planinari, posebno stranci, za to, nažalost, nisu bili spremni.

U planinu su kretali neadekvatno odjeveni, bez vode i hrane, pa su one koji su imali sreću u nesreći, promrzle i iscrpljene, pronalazili spasioci. Sa Svetog Jure vidi se još jedno atraktivno planinsko odredište, najviši otočni vrh, Vidova gora na Braču. Blizu mora su i čak tri planinska nacionalna parka – Sjeverni Velebit, Paklenica i Risnjak - pa se na malom prostoru nudi velik broj prirodnih atrakcija.

Rafting i kajak

Željko Mršić

Željko Mršić

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Vjetroviti dani na Bolu idealni su za surfere

Najbolji rafting u Dalmaciji nudi se na Zrmanji, Krki i Cetini. Plovidba Krkom u gornjem dijelu nacionalnoga parka moguća je zahvaljujući pritoci Butišnici koju kontrolira brana, a rafting je jedini način da upoznate taj netaknuti dio prirode. Samo je 12-metarski Bilušića buk potrebno zaobići obalom.

Vode Cetine tunelom se usmjeruju do elektrane na obali pa u prirodnom kanjonskom koritu nema puno vode za rafting. Doživljaj je ipak vrijedan zahvaljujući gustoj vegetaciji uz rijeku, bistroj vodi, visokim stijenama, slapovima i špiljama.

Zrmanja obiluje vodom u proljeće, a ljeti se za putovanje najljepšim hrvatskim kanjonom moraju koristiti manja plovila – kanui i kajaci. Tim se brodićima veslati može i po moru, a sea kayaking je posebno atraktivan za istraživanje skrivenih plaža do kojih se može doći samo morskim putem.

Kitesurfing i windsurfing

U Ninu, na najdužoj pješčanoj plaži u Hrvatskoj, kao i ostalim plitkim plažama u okolici Zadra organiziraju se tečajevi kitesurfinga, ekstremnog vodenog sporta u kojem se kombinira letenje zmajem i surfanje (windsurfing). Uz ninsku lagunu, najbolja mjesta na Jadranu za kitesurfing i windsurfing su: kanal između Korčule i poluotoka Pelješca, Viganj - malo mjesto pokraj Orebića, ušće Neretve, Povlja i Bol na otoku Braču, Hvar, plaža Žnjan u Splitu, uvala i plaža Pantana u Trogiru, šibensko kupalište Jadrija, Punat i Klimno na otoku Krku, Premantura kod Pule i velika pješčana plaža unutar kampa Kažela u Medulinu.

Sve više poklonika ima i wakeboarding, morska varijanta bordanja na snijegu ili skateboardinga. Wakeboarding ima tri discipline - može se voziti iza broda, na liftovima za skijanje na vodi, ali i na daskama bez vezova. U Hrvatskoj postoji nekoliko liftova pogodnih za wakeboard, a prvi su otvoreni u Puntu na otoku Krku i Poreču.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi