NEMOJTE SE ZAVARAVATI

Želite se riješiti celulita? Samo jedno pomaže

27.05.2014 u 09:43

Bionic
Reading

Ako postoji boljka koja je zajednička ženama sa svih strana svijeta, onda je to svakako celulit. Narančina kora na nogama i guzi posebno je mrska ljeti, ali postoji način da je barem malo ublažite i bolje se osjećate u vlastitoj koži

Tri vrste celulita

Celulit je zapravo nakupina masnih naslaga, a događa se da mišići postaju slabi i nedefinirani pa su te naslage vidljivije, a dijeli se na tri vrste.

Vlaknasti celulit tvrd je na dodir, lako se pomiče ispod prstiju, a narančina kora vidljiva je bez štipanja. Dublji je, kompaktan i vrlo težak za uklanjanje.

Adipozni (masni) celulit mekan je i bezbolan pri štipanju. Može se pronaći na bokovima i bedrima, a uzrokuje ga previše masnoće u prehrani te nedostatak fizičke aktivnosti.

Edemski celulit mekan je na dodir. Narančina kora lagano je vidljiva bez štipanja, a površina kože lagano je namreškana. Ova vrsta celulita obično je posljedica problema s cirkulacijom i sjedećim načinom života.

Stadiji

Da biste znali koliko je teška situacija, morate znati u kojoj ste fazi s celulitom, a postoje ih četiri:

1. Nema vidljivog celulita, čak i kada se uštipnete.

2. Nema vidljivog celulita u ležećem ili stajaćem položaju. Narančina kora može se vidjeti kada se uštipnete.

3. Celulit je vidljiv kada stojite, ali može nestati u ležećem položaju.

4. Vidljiv je bez obzira u kojem ste položaju.

Morate se pokrenuti

Celulit se pojavljuje na područjima tijela na kojima je slaba cirkulacija. Ako već niste redovno aktivni niti vježbate ciljane vježbe za kritične dijelove tijela, potrudite se barem prilikom tuširanja masirati i zagrijavati kožu kako bi cirkulacija proradila. Odlučite li se vježbati, najbolji izbor su trčanje, plivanje i brzo hodanje jer također potiču cirkulaciju na teže dostupnim mjestima.

Tretmani kod kuće

Vrijeme tuširanja pretvorite u male tretmane koji će potaknuti cirkulaciju. Dobra masaža ili piling s vremenom će poboljšati stanje kože. Bilo bi idealno kada biste svakodnevno masirali
kritična područja. Vanjsku stranu masirajte prema gore, a bedra snažnim kružnim pokretima.

Male stvari su važne

Sve žene koje imaju uredski posao i puno sjede imaju najveće šanse dobiti celulit na nogama i guzi. Ukoliko imate fizički neaktivan posao, češće pravite stanke i šećite se, pijte dovoljno tekućine i probajte se kretati u slobodno vrijeme.

Niste sami

Ako mislite da ste jedini koji se brinete kako ćete izgledati ovog ljeta na plaži, vjerujte da nije tako. Većina žena ima barem malo celulita. Inače je celulit povezan i s genetikom, odnosno nasljedan je pa neke prognoze možete znati unaprijed ako se raspitate kod majke ili bake.

Čim se celulit počne pojavljivati, potrebno je aktivirati mišiće kako biste spriječili daljnje nastajanje. Ako se ne krećete i ne hranite zdravo, celulit možete dobiti i ako imate tek 16 godina. Stoga je vrlo bitno da prije svega promijenite životni stil, a zatim si dodatno probate pomoći masažama ili tretmanima.