VEĆE ŠANSE

Želite da vam bračna sreća potraje? Onda radite ovo

08.05.2014 u 11:03

Bionic
Reading

Želite da vam bračna sreća potraje? Pripazite kako s partnerom ili partnericom dijelite kućanske poslove. Naime, novo istraživanje pokazuje kako su parovi koji dijele kućanske poslove sretniji i imaju više šanse ostati zajedno

Parovi koji ravnomjerno dijele kućanske poslove imaju veće šanse za dugim i sretnim brakom, pokazalo je novo istraživanje. Međutim, dijeljenje kućanskih poslova, kako pokazuju rezultati istraživanja, u većoj mjeri je ključno za bračnu sreću žena. Šanse za ljubavnu sreću najveće su kada i muž i žena vjeruju u jednaku podjelu kućanskih obaveza, navode stručnjaci sa Sveučilišta Illinois te dodaju kako bračna sreća neće dugo trajati ukoliko jedan od partnera ne želi u jednakoj mjeri sudjelovati u kućanskim obavezama, pogotovo nakon što stignu djeca.

Brian Ogolsky, profesor na spomenutom sveučilištu, navodi kako je vrlo važno na koji način par pregovara o podjeli kućanskih poslova tijekom prve dvije godine zajedničkog života jer se upravo tada uspostavljaju obrasci ponašanja koji se zadržavaju na dulji vremenski rok te mogu voditi povećanim sukobima i smanjenju bračne sreće tijekom idućih godina.

Istraživanje Sveučilišta Illinois obuhvatilo je 220 mladih bračnih parova te je proučilo uvjerenja, ponašanja i bračnu kvalitetu, a u konačnici znanstvenici su zaključili kako najzadovoljniji parovi imaju slična očekivanja te da podjela kućanskih poslova utječe na bračno zadovoljstvo žena, ali ne i muškaraca, prenosi Daily Mail

Kada parovi kućanske poslove podijele na tradicionalne načine, ukoliko par ima identične stavove i mišljenja po tom pitanju, to tada ne utječe na bračnu sreću. Međutim, do problema dolazi ako po tom pitanju postoji razlika u stavovima. Kako napominje Brian Ogolsky, upravo je zato važno odmah na početku zajedničkog života utvrditi određene obrasce ponašanja te prije braka s partnerom porazgovarati o temi kućanskih poslova i provjeriti kakav je njegov ili njezin stav o tome, a upravo to može spriječiti kasnije razočaranje.