HIDRATANTNE KREME

Žedna koža željna dobre hidratacije

15.05.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Dnevno popijete i po dvije litre vode, a koža vam je još uvijek suha? Koju kremu koristite i što jedete?

Pretjerivanja nisu dobra, tajna je u ravnoteži. Iako su te opće istine svima poznate, lako ih zaboravljamo u vrlo praktičnim stvarima kao što je njega kože. Dok se jedni iščuđavaju zbog toga što im je lice sve isušenije iako ispijaju i po dvije litre vode dnevno, drugi ga pokušavaju zaliječiti brojnim slojevima hidratantne kreme, a da im pritom ne pada na pamet da bi mogli popiti više od čaše vode. I kod prvih i kod drugih problem je u pretjerivanju i neravnoteži.

Pukim ispijanjem (hekto)litara vode nećete postići ništa, osim povećanog broja posjeta toaletu. Gotovo istom brzinom kojom je ušla, voda će uskoro izaći ako je ne 'zadržite' pravilnom prehranom. Da bi ispijanje vode imalo smisla i djelovalo na zdravlje kože, treba konzumirati svježe voće i povrće, integralne žitarice, arašide, maslinovo ulje i namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama, poput ribe.

Ostaje li koža suha nakon što se upije i treći sloj nimalo jeftine kreme, problem očito nije u njoj, nego u neravnoteži između omjera masti i vlage u organizmu. Za razliku od prvog slučaja, problem je u premaloj konzumaciji vode i vjerojatno pretjeranom ispijanju kave (i alkohola?). Nastavite hidratizirati kožu izvana i utažite joj žeđ iznutra konzumacijom hrane bogate esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima.

S druge strane, organizam može biti sklon zadržavanju vode, zbog čega možemo izgledati naduto i imati natečene udove. I taj je problem rješiv hranom. Iz prehrane potpuno izbacite sol, što znači da valja izbjegavati sva gazirana pića, a umjesto vode pijte čajeve, koji su prirodni diuretici. Savjetuje se konzumiranje šparoga, morskih plodova, bijelog mesa i povrća bogatog vlaknima, poput brokule, cvjetače, zelene salate... Ovaj nešto stroži režim prehrane provodi se tijekom tri-četiri dana, nakon kojih su vidljivi respektabilni rezultati.