MLJAC!

Zdrave tajne tamne čokolade

13.07.2013 u 15:51

Bionic
Reading

Već i vrapci na grani znaju kako je kamen temeljac uravnotežene i zdrave prehrane povećani unos svježeg voća i povrća, no jeste li znali da i čokolada osigurava zdravlje?

Za razliku od komercijalno dostupne čokolade koja je krcata šećerima i siromašna antioksidansima, tamna je čokolada pravi rudnik antioksidansa. Zanimljivo, čokolada s visokim udjelom kakaa (barem 70 posto) sadrži više antioksidansa nego zeleni čaj ili crno vino!

1. SPF

Ako želite zaštititi kožu od oštećenja uzrokovanog Sunčevim UV zrakama, posegnite za tamnom čokoladom koja je bogata antioksidansima. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition pokazalo je kako osobe koje konzumiraju tamnu čokoladu imaju glađu kožu, 25 posto manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vrijeme zadržava vlagu. Jednako tako, čokoladom možete spriječiti diskoloraciju kože uzrokovanu starenjem.

2. Tamna čokolada čuva srce

Harvardski su stručnjaci analizirali 21 prethodno objavljenu studiju o konzumaciji kakaa s ukupno 2.500 ispitanika. Osim što može smanjiti razinu krvnog tlaka i poboljšati stanje krvnih žila, konzumacija kakaa je odgovorna za smanjenje lošeg kolesterola (LDL-a) kod osoba mlađih od 50 godina. Istovremeno se povećala razina dobrog kolesterola (HDL-a).

3. Ako su vam digli tlak, pojedite čokoladu

Čokolada može sniziti krvni tlak - ovo su potvrdila brojna istraživanja. Tako je istraživanje Sveučilišne bolnice u Kölnu pokazalo da čak i male količine tamne čokolade daju sličan potencijal snižavanja krvnog tlaka u usporedbi s opsežnim dijetetsk-im mjerama koje su se dokazale učinkovitim za smanjivanje krvožilnih problema.

Više pročitajte na Ordinacija.hr.