MNOŠTVO UZROKA

Zbog ovoga gubite kosu, a da niste ni svjesni

08.02.2015 u 11:32

Bionic
Reading

Muškarci više gube kosu od žena, no prorjeđivanje kose nije rijetkost ni kod jednog ni kod drugog spola. Uzroci mogu biti svakojaki – od viška do nedostatka vitamina, stresa, trudnoće, hormona, ili iz niza drugih razloga

Iako je gubitak kose neugodna pojava, postoje razni načini kako ga smanjiti.

Fizički i emocionalni stres

Bilo kakva fizička povreda, nezgoda, kirurški zahvat ili bolest mogu izazvati privremeni gubitak kose. Kosa ima životni ciklus – fazu rasta, fazu mirovanja i fazu opadanja. Stres može poremetiti taj ciklus, a gubitak kose je često vidljiv tek nekoliko mjeseci nakon događaja.

Emocionalni stres ne uzrokuje gubitak kose onoliko često kao fizički, no na primjer, razvod i gubitak voljene osobe pojačat će opadanje kose ako se već događa. U oba slučaja, kosa će početi ponovo rasti jednom kad vam se život natrag stabilizira.

Trudnoća i hormoni

Gubitak kose zapravo najčešće nastupa nakon trudnoće ili nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula. Padanje kose događa se zbog hormonalne neravnoteže. Kosa će narasti natrag sama.

Previše vitamina A

Pretjerivanje s vitaminom A može izazvati gubitak kose. Dovoljno je normalizirati unos vitamina i kosa će ponovo normalno rasti.

Premalo vitamina B

Osim pretjerivanja s vitaminima, moguće je imati i nedostatak vitamina. Riba, meso, sve voće koje nije limunasto, te povrće koje ima škroba su izvori vitamina B. Uvijek je najpametnije imati uravnoteženu prehranu.

Premalo proteina

Ako ne unosite u tijelo dovoljno proteina, može se dogoditi da ga organizam počne štedjeti tako da obustavi rast kose. To se uglavnom događa oko dva do tri mjeseca nakon što ste pretjerano smanjili unos proteina. Odlični izvori proteina su riba, meso i jaja.

Anemija

Svaka deseta žena u dobi između 20 i 49 pati od slabokrvnosti zbog manjka željeza u krvi. Ovaj uzrok gubitka kose vrlo je lako spriječiti – dovoljno je pojačati unos govedine, pilećih jetra, školjki, sardina i brokule.

Hipotireoza

Gubitak kose može značiti da vam štitnjača ne radi kako treba. Jednom kad počnete liječiti problem sa štitnjačom, i kosa će vam se oporaviti.

Autoimune bolesti i lupus

Mogući uzrok gubitka kose su autoimune bolesti. Tijelo može početi doživljavati kosu kao strano tijelo i greškom je napadati. Liječenjem bolesti zaustavit ćete i gubitak kose. U slučaju lupusa, kosa nikad neće ponovo narasti.

Kemoterapija

Određeni lijekovi u kemoterapiji napadaju stanice koje se prebrzo dijele. Kako u tu skupinu pripada i kosa, dolazi do privremenog ćelavljenja. Jednom kad je terapija gotova, kosa će ponovo narasti, no moguće je da će biti drugačija.

Iznenadan gubitak težine

Bez obzira radi li se o dijeti ili nekom drugom razlogu, iznenadan gubitak težine može dovesti do prorjeđivanja kose i njenog opadanja. Razlog je nedostatak minerala, vitamina i ostalih hranjivih tvari koje tijelu trebaju za svakodnevni rad. Kosa bi se trebala sama oporaviti oko šest mjeseci nakon normalizacije prehrane.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika zapravo je neravnoteža muških i ženskih hormona. Prevelika količina muških hormona može dovesti do cista na jajnicima, povećanja težine, povećanog rizika od dijabetesa, promjena u menstrualnom ciklusu, neplodnosti, te prorjeđivanja kose. Moguća je i povećana dlakavost lica i tijela. Najbolje je potražiti pomoć liječnika.

Razni lijekovi

Lijekovi protiv depresije i sredstva protiv zgrušavanja krvi mogu dovesti do gubitka kose. Bez obzira o kojim se lijekovima radi, najbolje je pročitati nuspojave na kutiji i posavjetovati se s liječnikom. Možda je moguće promijeniti lijek ili smanjiti dnevnu dozu, te tako pomoći kosi.


Pretjerivanje s kozmetičkim preparatima

Često farbanje i drugi oblici kemijske i termičke obrade kose utječu na njeno prorjeđivanje. Budući da kemijska sredstva mogu utjecati na korijen lasi, lako je moguć stalni gubitak kose. Za smanjenje negativnih učinaka raznih sredstava koja stavljamo u kosu preporučuje se redovito korištenje regeneratora, sušenje kose bez sušila, te što manje korištenja uvijača za kosu.

Steroidi

Ako uzimate steroide, može doći do gubitka kose, jer imaju sličan učinak na tijelo kao policistični jajnici. Prestanak uzimanja steroida popravit će i probleme s kosom.

Muška ćelavost

Oko dvije trećine muškaraca počne gubiti kosu nakon 60. godine. Razlog tomu je kombinacija gena i muških hormona. Kosa se uglavnom prorjeđuje oko sljepoočnica. Postoje neke kreme poput minoxidila i finasterida koji zaustavljaju gubitak kose. Ako ni to ne uspije, postoji i presađivanje kose.

Nasljedni gubitak kose

Žene također gube kosu, no umjesto nekog tipičnog mjesta na kojem opada, kosa se prorjeđuje. Terapija za gubitak kose je ista kao i za muškarce.

Starenje

Starenje često uzrokuje polagan gubitak kose nakon pedesete godine. Stručnjaci ne preporučuju sprječavanje ovakvog gubitka kose. Manjak kose može se sakriti perikama, šalovima ili vještim frizerskim trikovima.