VRIJEME ZA OSVJEŽENJE

Zbog ovog vam stan izgleda staromodno

19.02.2015 u 08:40

Bionic
Reading

Ljubitelji dizajna i uređenja doma imaju volje neumorno pratiti sve novitete i mogli bi doslovce svaki mjesec promijeniti koju sitnicu u svome stanu. Ako niste baš u ovoj kategoriji, ali vam je jasno da biste nešto trebali osvježiti u svom domu, pomoći će vam nekoliko savjeta svjetski poznatih dizajnera

Bordure

Preuređujete li bilo koju prostoriju u stanu koja ima nekad popularne bordure, nemojte ih opet stavljati. Ovo pravilo dizajnerice interijera Erin Gates s ElementsofStyle.com najvažnije je primijeniti u manjim prostorima. Ako imate manji dnevni boravak, ukrasne bordure posred zida vizualno će ga zapravo prepoloviti pa će se soba činiti nižom nego što jest. Isto vrijedi i za primjerice kuhinju ili kupaonicu gdje se često na zidove stavljaju bordure s pločicama. Radije odaberite jednu cijelu površinu koju ćete staviti u neki zanimljiv mozaik.

Ukrasni jastuci s uzorcima

Prije nekoliko godina jastuci s raznim uzorcima i geometrijskim oblicima bili su hit, ali dizajneri se sada okreću drugim stvarima u prostoru. Iako je primjerice uzorak zig-zag bezvremenski motiv koji je uvijek dobrodošao, većina nas se zaigra u želji da dobijemo jedinstvenu kombinaciju pa zaboravljamo da je manje zapravo više. Želite li naglasiti prostor uzorcima i bojama, kupite recimo zavjese koje će osvježiti sobu, a jastuke držite u neutralnim tonovima.

Pufasti taburei i vreće za sjedenje

Ovo je još komad namještaja koji je doživio veliki bum, ali dizajneri su zaključili kako su taburei i razne inačice vreća za sjedenje zapravo preniski da bi bili udobni za sjedenje. Sada imaju bolje zamjensko rješenje - male stolice koje imaju noge složene u obliku slova X. Kako piše Huffington Post, one su dovoljno udobne, a mogu poslužiti i kao dodatan stolić.

Osvježite kuhinju

Stare ormariće u kuhinji u boji drveta, onog tradicionalnog izgleda lako se zasititi, posebno što danas na tržištu postoje kuhinje od najrazličitijih materijala i boja. No nova je kuhinja skupa. Ako spadate među kreativce koji vole sami napraviti što više u svome domu, uzmite kist u ruke i obojite sve fronte na ormarićima. Želite li kombinacije boja, tamnije nijanse sačuvajte za donje, a svijetle za gornje ormariće jer biste inače mogli nepotrebno potamniti prostor.

Veliki ukrasni natpisi

Iako je bilo poželjno na polici primjerice imati veliki natpis 'LOVE', dizajneri se slažu da su s godinama ti natpisi jednostavno postali preveliki. Osim što je tematski poželjno staviti natpis u pravu prostoriju pa tako ne možete natpis 'KAVA' staviti u kupaonicu, veličina slova neka ne bude viša od 16 cm.

Rasvjeta

Male lampe ili visilice, koje se popularno stavljaju iznad stolova i šanka u kuhinji od dizajnera su dobile crveni karton. Ne radi se toliko o estetskom problemu, koliko se ispostavilo da takve lampe ne osiguravaju dovoljno svjetlosti. Dizajneri preporučuju jednu veliku visilicu koja će biti dovoljno otvorena ili od prozirnih dijelova da pravilno osvjetljava prostor.