SPERMA SVE PAMTI

Zbog ovog muškarci moraju paziti što jedu

11.12.2013 u 14:19

Bionic
Reading

Prehrana potencijalnih očeva prije začeća može igrati ključnu ulogu u zdravlju njihove djece, pokazalo je istraživanje kanadskih znanstvenika koji su utvrdili da sperma nosi 'sjećanje' očevog načina života, a začećem se prenosi potomcima

'Vi ste ono što je jeo vaš otac', tvrdi se u studiji koja savjetuje muškarcima koji razmišljaju o obitelji da napuste brzu nezdravu prehranu i uvrste zeleno listano povrće.


Ovi se savjeti naslanjaju na studiju koja je utvrdila da je folna kiselina, oblik vitamina B, ključna u prevenciji malformacija mozga i kralježnice (poput spine bifide). Ženama se savjetuje da u pokušaju začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće uzimaju dodatke, no sada se sličan naputak daje i budućim očevima.

Dr. Kimmins sa Sveučilišta McGill u Montrealu uspoređivao je zdravlje miševa izleglih od očeva koji su imali manjak folne kiseline s onima čiji su očevi imali normalne razine vitamina.

Sve majke imale su normalne razine folne kiseline. Istraživanje je pokazalo da su miševi začeti od mužjaka s niskim razinom folne kiseline imali gotovo 30 posto veću vjerojatnost da imaju urođene mane, uključujući teške deformacije kralježnice i lubanje.

'Najviše nas je iznenadila povećana učestalost urođenih mana. Puno se pažnje posvećuje zdravlju majke prije začeća, dok je zdravlje oca prilično zanemareno', objašnjava dr. Kimmins.

'I muškarci i žene moraju razmišljati o tome što rade prije začeća', navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications koja ističe da nedostatak folne kiseline dovodi do suptilnih promjena u DNK-u sperme koje imaju dugotrajne posljedice za razvoj nerođenog djeteta

Dr. Kimmins kaže kako je prerano savjetovati buduće očeve da uzimaju dodatke, ali da bi se trebali potruditi da jedu više povrća.

Dobri su izvori folne kiseline brokula, kelj, špinat, šparoge, grašak, slanutak i smeđa riža, piše MailOnline.