NE SAMO STARIJI

Zbog čega i tinejdžerima opada kosa

19.10.2009 u 10:47

Bionic
Reading

Gotovo 40 posto muškaraca počinje gubiti kosu prije 35. rođendana, a mnogi od njih kažu da su prve naznake toga počeli primjećivati kada su bili tinejdžeri

Postoji nekoliko uzroka zašto dečki u tako ranoj dobi počnu gubiti kosu.

Androgenetska alopecija

To je najčešći oblik opadanja kose, na što najviše utječu muški hormoni androgeni. Ti hormoni djeluju na folikulu dlake kod genetski predisponiranih osoba, a istraživanja pokazuju da sve mlađe osobe bijele puti imaju taj problem. Genetska predispozicija bitan je čimbenik nastanka ćelavosti, a vjerojatnost za to povećava se s brojem rođaka u prvom i drugom koljenu koji su bili ćelavi.

Pored toga, medicinski razlozi za ispadanje kose mogu biti i razne gljivične infekcije na vlasištu te hormonalna neravnoteža, još nazvana hipertiroidizam, no ona se javlja mnogo češće kod ženske nego kod muške populacije.

Prehrana

Loša prehrana dovodi do isušivanja kože i ispadanja kose. Zbog ubrzanog načina života, ali često i zbog lijenosti, današnji tinejdžeri loše se hrane – sve je više brze hrane, a sve manje povrća i voća. Glavne tvari čiji manjak uzrokuje ispadanje kose su željezo, cink i proteini.

Također, i nedostatak vitamina utječe na opadanje kose.

Stres

Tinejdžersko je razdoblje prepuno stresa: škola, prijatelji, djevojke... Čak 10 posto tinejdžera pogođeno je stresom, a on utječe i na stanje kose.

Sredstva za njegu kose

Prečesto korištenje različitih sredstava za njegu, posebice onih za učvršćivanje, može pogodovati gubitku kose. Ovakva sredstva često oštećuju vlasište, a na kraju uzrokuju i lakše ispadanje vlasi. Dakle, nemoj pretjerivati s gelovima i lakovima za kosu, posebice ako imaš genetsku predispoziciju za ćelavost.

I neke frizure oštećuju vlasi te mogu uzrokovati lakše i češće ispadanje kose, primjerice – dreadloksica

Stoga imaš li u obitelji problema s ćelavosti, trebao bi pripaziti na svoju kosu i na to kako je tretiraš. Koristi blage šampone, izbjegavaj prečesto pranje, a s vremena na vrijeme koristi prirodna sredstva za učvršćivanje kose. Primjerice, u narodnoj medicini kažu da je dobra masaža tjemena ricinusovim ili bademovim uljem.