NOVO HIT MJESTO U SPLITU

Zavirite u kafić-knjižnicu u rodnoj kući Marka Marulića

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 25.11.2013 10:55
  • Objavljeno 25.11.2013 u 10:55
  • +2

Library bar Marcvs Marvlvs Spalatensis'

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Većina Splićana do prije nekoliko dana vjerojatno ni nije znala gdje se u povijesnoj jezgri Splita nalazi rodna kuća renesansnog pjesnika Marka Marulića, oca hrvatske književnosti

Odnedavno to više nije tako i u prizemlju rodne kuće u Papalićevoj ulici Argentinac Agustin Elias Jijena Sanchez otvorio je zanimljiv caffe-bar knjižnicu koju je nazvao 'Marcvs Marvlvs Spalatensis'.
Kafić se nalazi preko puta Muzeja grada ili Velike palače Papalić, gotičko-renesansne palače koju potpisuje arhitekt i kipar Juraj Dalmatinac.

Palača obitelji Marulić za koju se pretpostavlja da je bila kuća te obitelji i kao takva se navodi u literaturi  također se  pripisuje velikom Jurju Dalmatincu. Primjerice, u samom interijeru kafića vidljiv je uobičajeni raspored prostora u prizemlju gotičko-renesansne palače s dva istaknuta luka loggie i otvorenog dvorišta. Takav je raspored vidljiv na više splitskih palača iz toga vremena.

U kasnijim stoljećima to je predvorje pregrađeno i pretvoreno u zatvoreni prostor koji je danas interijer kafića knjižnice. Vlasnik koristi pseudonim Tin Bojanić po baki koja je bila iz Starog Grada na Hvaru i sam je pjesnik koji iza sebe ima petnaestak objavljenih zbirki pjesama. Zanimljiv je i trenutak za otvaranje lokala u centru Splita u mjesecu kada je završila turistička sezona, što po sebi govori o sofisticiranom pristupu ovog pjesnika ugostitelja.

Interijer je građen po strogim smjernicama konzervatora i poštovalo se originalnu arhitekturu iz 15. stoljeća. Osobito je dobro izveden originalni pod od kamenih ploča i originalne drvene grede na stropu. Unutar kafića po zidovima i na šanku su uglavnom knjige i objekt više izgleda kao biblioteka. Uz diskretnu glazbu se može posegnuti i za naslovom na polici te prelistati ili pročitati knjigu. Tin je pozvao goste da slobodno doniraju knjige koje im ne trebaju i ostave na polici.

Osim toga, u prvom splitskom library baru u planu su i književne večeri, a prva je najavljena već za 30. studenoga i bit će posvećena Oscaru Wildeu. Nakon što smo posljednjih godina u povijesnoj jezgri pod zaštitom UNESCO-a uglavnom svjedočili poplavi nekvalitetne ugostiteljske ponude i fast-food pošasti, otvaranje dobro dizajniranog, skromnog i tihog lokala možda je početak promjene trenda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!