PRAVI RAZLOZI

Zašto žene žele seks?

  • Autor: Stribor Kevi
  • Zadnja izmjena 07.02.2011 07:30
  • Objavljeno 07.02.2011 u 07:30
muškarac, žena, seks

muškarac, žena, seks

Izvor: Corbis / Autor: Blue Images/Corbis

Što nagoni žene da se – kao navodno manje motivirani spol – ipak upuštaju u seks? Psiholozi su pobrojali nešto više od dvjestotinjak različitih motiva

Stalno čitamo i slušamo o tome kako su žene manje motivirane za seks od muškaraca. Postavlja se pitanje – zašto ih uopće seks zanima? Nedavno je dvoje američkih psihologa provelo veliko internetsko istraživanje sa samo jednim ciljem: da otkriju što će uopće ženama taj seks?

Cindy Meston i David Buss sa Sveučilišta Teksas u Austinu prikupili su ispovijesti više od tisuću žena i pobrojali i preko 200 grupa motiva zbog kojih su se žene tijekom života upuštale u seks. Mnoge od nas bi neki od tih motiva iznenadili, ali po zakonu vjerojatnosti – neke od nas očito ne bi.

Uz uobičajene motive, poput očekivanog užitka i orgazma, potrebe za bliskošću, želje da se udovolji partneru, u njihovom popisu se mogu naći i motivi poput 'želja da budem bliže bogu', 'želja da samu sebe kaznim' ili 'želja da ga mu se osvetim'. Ova posljednja, želja za osvetom uključuje slučajeve poput namjernog prenošenja spolne bolesti osobi s kojom spavate ili preljub s ciljem osvete primarnom partneru (zato što je on učinio isto). Međutim, nerijedak je i scenarij 'osveta suparnici' – u kojem žene spavaju s partnerom njihove suparnice ili se upuštaju u njegovo potpuno preotimanje kako bi pokazale da su moćnije od dotične suparnice.

Na tom tragu, a suprotno želji za samokažnjavanjem, mnoge su žene izjavile da im seks služi za podizanje samopouzdanja: kažu da se nakon toga osjećaju poželjnije, moćnije i općenito zadovoljnije same sobom. Očekivano, mnoge su udane žene izjavile da im je osjećaj dužnosti glavni motiv za seks, ali nerijetko su i priznavale da im je to najlakši i najbrži način da izvuku od muža što god im zatreba – od pomoći u kućanskim poslovima do kupovine novog auta.

Žene često seks i koriste kao lijek nakon izlaska iz duge veze, pri čemu mnogima od njih i tzv. one night stand pomaže da bi povratile osjećaj da su još u igri. Tu pak valja upozoriti i na moguće negativne učinke seksa sa strancem, na jednu noć. Ovo su češće izjavljivale mlađe žene, kojima češće manjka samopouzdanja, a koje su iz takvih susreta za jednu noć izašle s gorkim osjećajima. Ne samo da im nije podiglo mišljenje o sebi, već ga je dodatno srozalo. Dakle – motivi su razni i svakom kako ga volja, ali treba imati i na umu da ne leži svakom sve.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi