POZNAT SCENARIJ

Zašto se roditeljima ne sviđa vaš dečko?

18.09.2013 u 09:12

Bionic
Reading

Pomirite se! Roditelji se nikad u potpunosti neće složiti s vašim izborom partnera, no to je jače od njih: oni instinktivno žele osobu koju će ispuniti svaku potrebu njihova djeteta

Taj je scenarij dobro poznat: ona misli da je on divan, ali njezini ga roditelji jednostavno ne odobravaju. Znanstvenici vjeruju da su otkrili razlog zašto majke i očevi rijetko misle da je dečko njihove kćeri dovoljno dobar za nju, prenosi MailOnline. To uvjerenje proizlazi iz dubokog evolucijskog instinkta po kojem želimo vidjeti da se kći skrasila s nekim tko će se brinuti o njoj i osigurati joj životne potrebe.

Istraživanje, koje su proveli britanski i nizozemski znanstvenici, upućuje kako su roditelji evolucijski programirani da moraju biti sigurni da su njihova djeca okružena ljubavlju, podrškom i novcem.

Dr. Tim Fawcett sa Sveučilištu u Bristolu kaže da roditelji taj instinkt ne mogu stišati jer je dubinski povezan s načinom na koji se ljudska vrsta razvila.

Drugim riječima, roditelji koji ne odobravaju izbor njihove kćeri ne mogu si pomoći: oni djeluju onako kako je priroda odredila. 'Roditelji žele da njihova kći u životu nađe istu razinu potpore, a da bi to postigli daju više kćeri koja dobiva manje od svog partnera. To dovodi do sukoba tijekom izbora partnera, jer si kći može priuštiti da odabere partnera koji daje manje potpore znajući da će roditelji pokušati to nadoknaditi', objašnjava dr. Fawcett.

'Sukob oko roditeljskih resursa glavna je točka u razumijevanju zašto se roditelji i djeca ne slažu u izboru partnera.'

Istraživanje, objavljeno u časopisu Evolution and Human Behaviour, pratilo je isključivo odnos roditelja, kćeri i njihovih partnera, no dr. Fawcet vjeruje da ova teorija također može objasniti zašto su mnogi roditelji nezadovoljni izborom partnerice svog sina.