ALARMANTAN PAD

Zašto se kvaliteta sperme strahovito pogoršala?

22.01.2013 u 12:59

Bionic
Reading

Prosječan broj spermatozoida pao je u deset godina sa 72 milijuna na 52 milijuna po mililitru, čime se muška populacija opasno približava razini na kojoj je ugrožena plodnost

Prosječan broj spermija pada po alarmantnoj stopi i do 38 posto u deset godina, a najveći su krivci loša prehrana i stil života, piše Daily Mail.
Španjolska studija pokazala je da čak i kod mladih ljudi koncentracija sperme pada u prosjeku za dva posto godište, pa bi ubrzo mogla doći do razine na kojoj je ugrožena plodnost. 

Desetogodišnja studija u kojoj je praćeno više od 200 muškaraca utvrdila je kako je prosječna koncentracija od 72 milijuna spermatozoida po mililitru izmjerena 2001. godine nakon deset godina pala na 52 milijuna po mililitru. Znanstvenici sa Sveučilišta u Murciji kažu da su ovi rezultati važni budući da su prethodna istraživanja pokazala da je začeće na koncentraciji manjoj od 40 milijuna/ml teže.

'Ako se stopa gubitka s prosječnim padom u kvaliteti dva posto godišnje nastavi, sperma mladića bi u vrlo kratkom vremenskom razdoblju mogla doseći taj rizičan stupanj od 40 milijuna / ml', kaže profesor Jaime Mendiola.

Voditelj istraživanja, Alberto Torres Cantero, profesor preventivne medicine i javnog zdravstva na sveučilištu, kaže kako je studija značajna budući da je to prva studija procjene kvalitete sperme kod mladih španjolskih muškaraca tijekom više od deset godina.

'Prije nije bilo istraživanja koja su pratila promjene u kvaliteti spermija u Španjolskoj', rekao je on. No dodao je da činjenica da se kvaliteta sperme pogoršala ne znači nužno da se povećao broj neplodnih muškaraca.

235759,232621,230374,224211

'Ovo je istraživanje mjerilo kvalitetu sperme, a ne plodnost, pri čemu se koriste kriteriji koje je utvrdila Svjetska zdravstvena organizacija. Vjerujemo da neke preventivne mjere u načinu života poput zdravije prehrane mogu povećati kvalitetu sperme', dodao je. Studija je objavljena u časopisu Andrology.

Proteklog je mjeseca francuska studija pokazala da broj spermija i kvaliteta sperme opada od početka 1990. Smatra se da je taj trend povezan s prehranom načinom života te možda čak i uskim donjim rubljem.

U razdoblju od 1989. do 2005. prosječan broj spermija pao je u istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 26.000 muškaraca za trećinu, što uvelike povećava rizik od neplodnosti. Količina zdrave sperme je također smanjena u sličnom omjeru.