PRIRODNI LIJEK

Zašto nikako ne biste smjeli izbjegavati sok od brusnice

17.07.2013 u 10:40

Bionic
Reading

Nova studija pokazala je kako je brusnica znanstveno dokazano dobra za zdravlje mjehura te sprečavanje razvoja bakterija, a stručnjaci kažu i kako bi ekstrakt ploda brusnice moga biti korišten za uklanjanje bakterija s medicinske opreme

Pijenje soka od brusnice, prema novom istraživanju, doista može izliječiti infekciju mjehura, piše Daily Mail, a ekstrakti iz samog ploda ovoga voća mogu čak biti korišteni i za uklanjanje bakterija s medicinske opreme.

Tisuće pacijenata imaju komplikacije s kateterom, tankom cjevčicom koja u tijelo unos tekućinu ili iznosi urin jer na taj način bakterije s kože vrlo lako ulaze u tijelo i mogu zaraziti tkivo ili krv. Novom studijom sada je otkriveno kako kemikalije u brusnicama mijenjaju ponašanje bakterija.

Konzumacija ovoga voća više od stotinu godina povezuje se s prevencijom infekcija mokraćnog sustava, iako su neki znanstvenici svojedobno tvrdili kako se to vjerovanje ne zasniva na činjenicama. Prethodne studije pokazale su kako brusnice sprečavaju zadržavanje bakterija na zidovima mokraćnog trakta zahvaljujući spojevima poznatim pod nazivom PAC (proantocijanidi).

Nova studija otkrila je kako brusnica u prahu ubija bakteriju Proteus mirabilis, koja se često javlja kod problema s infekcijama mjehura. Povećana koncentracija tog ekstrakta također smanjuje proizvodnju bakterijske ureaze, enzima koji pridonosi virulenciji u infekcijama, navodi kanadski časopis Journal of Microbiology.

Profesorica Nathalie Tufenkji sa Sveučilišta McGill u Montrealu kaže: 'Učinke brusnice u živim organizmima još treba podrobnije istražiti, no naše istraživanje osvjetljava važnost konzumacije brusnice u prevenciji kroničnih infekcija.'