prepustite se

Zašto je važno imati stručnog trenera? Zato što s trenerom koji nije stručan riskirate ozljedu!

22.11.2019 u 09:14

Bionic
Reading

Kada ste zadnji puta i koliko novaca investirali u svoje tijelo? Ne mislim na kirurške zahvate, nego na omogućavanje vašem tijelu da radi bolje i može više? Ako vježbate, imate li trenera koji jako dobro poznaje kineziološku struku odnosno znanost o pokretu? I kako bismo uopće odredili kada je netko stručan?

Stručan znači „koji je stručan, koji jako dobro poznaje struku, koji je pouzdan u stručnom znanju“. Stručan trener je osoba koja je školovana za kreiranje individualnih i grupnih treninga i to prema trenutnoj formi, željama i mogućnostima vježbača.

Kineziologija je znanost o pokretu, što bi značilo da je vaš trener stručnjak za pokret. On ne treba biti stručnjak u tome da vas nasmijava, da vas „natjerava“ da izdržite još jedno ponavljanje, ne treba biti stručnjak u novim tajicama na tržištu. Potrebno je da vaš trener poznaje pokret. S trenerom koji nije stručan riskirate ozljedu.

Trener treba u potpunosti razumjeti kada vam je određeni pokret potreban, a kada nije te koji pokret je onaj koji vama trenutno treba s obzirom na vaše trenutno stanje. On mora razumjeti što ste vi u mogućnosti sada kreirati kroz pokret i kako će vas voditi dalje u procesu vježbanja kako biste ostvarili svoje ciljeve.

Dobar trener prepoznat će sve vaše snage i slabosti odmah na početku te će prema tome prilagoditi program rada. Cilj svakog ozbiljnog trenera je podizati letvicu u radu s vježbačem dok zajedno ne stignu do željenog cilja. Kada je cilj ostvaren, program se nastavlja održavanjem forme dok vježbač ne poželi postići nešto više. Kada se naviknete da vaše tijelo može više, željet ćete još više, a trener će vam pomoći da to brže i lakše postignete. Ono što je najvažnije, mora vam omogućiti da to postignete na najsigurniji mogući način.

Kineziologija jest znanost o pokretu, no ako želite kreirati pokret morate biti upućeni u znanost o tijelu. A tu nas većina trenera iznevjeri. Tijelo je savršen mehanizam koji je kreiran tako da optimizira svoju učinkovitost. Taj savršeni stroj će koristiti minimalno energije koliko mu je potrebno da izvrši sav rad koji je potreban. On će vas usporiti ili ubrzati samo kako bi izvršio naredbu koju ste mu vi zadali. On će preusmjeriti vašu mišićnu funkciju na one regije tijela na koje mora kako biste vi ispunili zadani si cilj. Trener je tu da vas vodi kroz proces i pazi da sve vježbe budu pravilno izvedene jer se time mogućnost pogreške i ozljede svodi doslovno na nulu. Ovo je možda i najveći benefit individualnog rada jer je trener je fokusiran samo na vas.

Također, postoji i socijalna/emotivna komponenta odnosa s trenerom. S trenerom ćete se zbližiti te će vam on ili ona biti od velike pomoći jer će vas znati motivirati čak i kad dan nije tako savršen za trening. Svi mi imamo naše okidače, treneri ih prepoznaju i pomažu nam ostati na visokom nivou.

Razmislite kako se osjećate u blizini vašega trenera ili trenerice? Postoje slučajevi u kojima trener viče i ponižava vježbača „kako bi izvukao što više“. Nemojte si to dozvoliti.

Fokus trenera treba biti na vama i samo na vama. Dakle, oboje ste tu da odradite ono što se od vas očekuje. Prihvatite to i iskoristite priliku da date sve od sebe za najbolje moguće rezultate.

Vrlo dobro vidim i poznajem tijelo u pokretu, za što je ono trenutno spremno te kako ga oblikovati kroz vježbe i omogućiti mu da optimalno funkcionira, a time i ostvari svoj puni potencijal. Postoje različiti tipovi stručnih trenera. Koliko je sportova, toliko je i trenera. No malo ih je stručnjaka za pokret i stručnjaka za ljudsko tijelo, a to je ono što čini bazu bilo kojeg sporta, kretanja i života općenito.

Investiranje u sebe uvijek ima smisla, a investiranje u stručnog trenera koji vas dobro razumije i prati još više, stoga - birajte mudro, pametno i dobro istražite sve.

Ako vas je ovo potaknulo da se okušate na našim individualnim treninzima, veselim vam se.

Kontaktirajte nas na info@vjezbaonica.hr dogovorite termin sa svojim osobnim trenerom.

Individualno vježbanje ne mora biti redovno, na treninge možete doći po eventualnu korekciju, praćenje napretka i sljedeće korake u razvoju i brizi o svom tijelu.

Vidimo se :)

Jelena Skender, mag. cin.

Vježbaonica

Sve dodatne informacije kao što su raspored, novosti i programi pronađite na stranici i Facebooku.