MUŠKARCI, OPREZ!

Zašto je varanje partnerice tako opasno?

02.03.2012 u 09:04

Bionic
Reading

Muškarci koji varaju svoje partnerice, sudeći prema rezultatima novog istraživanja, sada se ne trebaju brinuti samo o tome hoće li ih partnerica otkriti, već i o svom zdravlju. Naime, znanstvenici su otkrili da su muškarci koji varaju skloniji srčanom udaru

Studija, koju je objavila American Heart Association, čiji je prvotni cilj bio otkriti mogu li ljudi s bolestima srca sigurno uživati u seksu nakon liječenja, dala je sasvim neočekivane rezultate. Istraživanjem je otkriveno kako pacijenti u seksu mogu nastaviti uživati tjedan dana nakon blažeg srčanog udara, a jedan drugi rezultat iznenadio je znanstvenike. Naime, pokazalo se kako su oženjeni muškarci koji varaju svoje partnerice izloženi povećanom riziku od iznenadne smrti tijekom seksa, piše Daily Mail

Znanstvenici sa Sveučilišta Baylor College of Medicine u Houstonu zaključuju kako je razlog tomu činjenica da oženjeni muškarci izvanbračne afere najčešće imaju s mlađim partnericama s kojima isprobavaju seks na različitim mjestima, što dodatno povećava stres.

Znanstvenici pod vodstvom profesora Glenna Levinea obdukcijom gotovo šest tisuća slučajeva utvrdili su kako je iznenadna smrt u 0,6 posto slučajeva nastupila za vrijeme seksa. Iako je to mali udio u ukupnom broju, činjenica koja zabrinjava jest da je čak 93 posto muškaraca iznenadna smrt zadesila za vrijeme izvanbračnog seksa.

Studija objavljena u časopisu Circulation kaže kako bi liječnici temu seksa trebali spomenuti svim pacijentima s bolestima srca. Malo njih to čini jer ili nemaju dovoljno podataka ili je ta tema još uvijek vrlo neugodna, kaže profesor Levine. Prema njegovim riječima, ova studija pruža nove smjernice. Utvrđeno je seks samo malo povećava šanse za srčani udar, a to vrijedi i za osobe sa i bez bolesti srca.

'Seksualna aktivnost je uzrok manje od jedan posto svih srčanih udara', kaže profesor Levine. 'Nastavak seksualne aktivnosti je siguran i predstavlja emocionalni dio procesa ozdravljenja, uz nekoliko upozorenja', napominje kardiolog Dan Fintel sa Sveučilišta Northwestern.