MALI TRIKOVI

Zašto je u receptima važno kakva je temperatura maslaca

21.10.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Sigurno znate da će maslac gotovo uvijek biti nezamjenjiva namirnica za ukusne slastice i nije isto ako primjerice umjesto njega koristimo margarin ili ulje, a evo kako ga je zato najbolje koristiti

Sočnost i dobar okus često su glavni razlozi zašto je maslac glavni sastojak u receptima za fine slastice, ali postoji još nekoliko važnih stavki.

U receptima za kolače, kekse ili pak muffine maslac je jako važan jer je za proteine i škrob poput kakvog finog kaputa koji ih oblaže i štiti pa zato na kraju budu prhki, a opet sočni i slasni.

Također, u takvim receptima šećer se miješa s maslacem prije nego ih se stavi u sve ostale sastojke. I za to postoji jako dobar razlog. Kada se šećer počinje miješati s maslacem, na neki ga način reže i potiskuje zračne mjehuriće u smjesu zbog čega su na kraju slastice mekane i prozračne, a ne teške i stisnute.

Zašto je toliko važno kakva je temperatura maslaca?

Baš kao što se preporučuje da jaja budu na sobnoj temperaturi prije no što počnete raditi bilo koju slasticu, isto vrijedi i za maslac u najvećem broju slučajeva. Ako je maslac na sobnoj temperaturi, neće se lomiti dok ga miješate pa će masnoća učinit svoje i slastica na kraju biti sočna, mekana i lagana.

Kako znati je li maslac dovoljno omekšao

Ne smije izgubiti prvi oblik u kojem ste ga izvadili iz hladnjaka. Također, ako stavite prst na njega, mora ostati jasan otisak i maslac zapravo i dalje treba biti hladan na dodir.

Obično mu je potrebno pola sata do sat vremena da se otopi na sobnoj temperaturi, a ako ste zaboravili izvaditi ga iz hladnjaka, maslac narežite na nekoliko manjih komada ii ga polako naribajte na veće rupice ribeža.

Hladan maslac

On je idealan ako radite prhko ili lisnato tijesto. Imate i primjerice hladan maslac kod izrade lisnatog tijesta, tijekom pečenja zahvaljujući maslacu stvorit će se oni lijepi slojevi i slastica se raširiti. Kako se topi, maslac stvara paru i diže slojeve u visinu i širinu.

Inače, maslac se mora čuvati u hladnjaku, a da slučajno ne upije miris druge hrane poput ribe, dobro je čuvati ga u posebnom pretincu.