ČAROBNI SASTOJCI

Zašto je rajčica dobra za zdravlje?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.07.2011 11:16
  • Objavljeno 11.07.2011 u 11:16
rajčica tjestenina

rajčica tjestenina

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ljeti se rajčica može uklopiti u puno jela, a to je dobro jer je prema istraživanjima na jednom kalifornijskom institutu još jednom potvrđeno da su njezini sastojci čudesni za zdravlje i muškaraca i žena

U kori rajčice ima bioflavonoida koji umanjuju alergijske reakcije i upale. Pripadnice ljepšeg spola koje se bore s kilogramima razveselit će vijest da u rajčici ima leptina koji pozitivno utječe na metabolizam, zauzdava apetiti i pomaže pri mršavljenju. Osim kalija i vitamina A, C, E te folne kiseline, rajčica sadrži i beta karoten koji štiti kožu od štetnih sunčevih zraka.

Istraživanje je pokazalo da konzumiranje rajčice smanjuje rizik od tumora jajnika, bolesti srca, astme i kroničnih plućnih bolesti.

Rajčica ima lijepu crvenu boju zbog likopena, a on ima jako važan učinak odnosno antikancerogeno djelovanje u tijelu. Tako muškarac koji jede četiri obroka s rajčicom u jednom tjednu smanjuje rizik od raka prostate za 40 posto, a najbolje bi bilo konzumirati kuhanu rajčicu jer sadrži više likopena nego svježa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi